Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пам'ятка волонтерам: чому деяким з них доведеться сплачувати податки

У Державній податковій детально пояснили оподаткування зборів для ЗСУ та хто точно має сплачувати податки

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Держподатковій роз'яснили ситуація з податками волонтерів

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У перший день літа з'явилася інформація, що фізичні особи повинні сплачувати податок з доходів та військовий збір на товари, які волонтери віддають на потреби ЗСУ. Згодом міністр фінансів озвучив свою думку щодо оподаткованого доходу, а тепер офіційну позицію щодо цього питання озвучили у Державній податковій.

За інформацією відомства громадяни, які до 1 січня 2023 року не внесли свої дані у Реєстр волонтерів, повинні подавати податкову декларацію, а також сплачувати 18% ПДФО та 1,5% військового збору з грошей, які вони зібрали з 24 лютого минулого року, в рамках допомоги ЗСУ.

Податківці зазначають, що без відповідної реєстрації фізична особа не може вважатися волонтером. Тому кошти, які надходили на банківські картки, підпадають під загальне оподаткування доходу. Тобто, це інший дохід із відповідним оподаткуванням.

Податкова декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним. А до 1 серпня треба сплатити відповідні податки.

Водночас усі, хто зареєструвався у реєстрі, можуть сплачувати податки із зібраної допомоги. Ці кошти також не вказуються у податковій декларації.

За інформацією податкової, перелік доходів, які не включаються до загального оподатковуваного доходу, визначено у статті 165 Податкового кодексу.

Чи обов'язково реєструватися у Реєстрі волонтерів

Це процедура не є обов'язковою, але основна її мета – вберегти волонтера від несправедливих обвинувачень і мінімізувати всі ризики в питаннях оподаткування.

Також волонтерам краще зберігати усі документи, що стосуються благодійності:

  • чеки;
  • накладні;
  • фотозвіти.

Який податок скасували українцям через війну

Відомо, що українцям дозволили не сплачувати податок на нерухомість, якщо її зруйнувала чи пошкодила російська армія під час свого вторгнення.

У Мінреінтеграції пояснили, що нарахування та сплата податку на знищену чи пошкоджену нерухомість (крім землі) скасована.

Нові правила застосовується з місяця, у якому нерухомість набула такого стану.

Раніше стало відомо, що в Україні змінився порядок виплат волонтерам з інвалідністю. Також ми писали, що потрібно, аби стати волонтером в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.