Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Затишшя перед бурею? До якого курсу долара готуватися українцям

Наразі ситуація на готівковому ринку валют стабільна та прогнозована

Колаж: Pro Гроші

Українцям потрібно готуватися до нового курсу долара

Колаж: Pro Гроші

Протягом наступного тижня, 21-27 листопада, курс долара не перевищить позначки в 41 гривню за долар.

Таку думку в коментарі Pro Гроші висловив директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "Комерційний Індустріальний Банк" Герман Марченко.

За його словами, до кінця листопада курс долара США утримуватиметься в рамках 39,5-41 гривні за долар. Тобто курс залишатиметься достатньо стабільним і прогнозованим.

Курс долара різко зміниться

Герман Марченко переконаний, що українці помітять зміни на ринку валют вже у грудні.

По-перше, на курсових коливаннях позначиться суто сезонний фактор (завершення року, відповідні бюджетні виплати, збільшення попиту на готівковий долар тощо). Це є цілком очікуваним. По-друге, я не виключаю, що на ситуацію впливатиме курс, закладений у держбюджеті на наступний рік.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Експерт переконаний, що наразі є достатньо підстав вважати, що впродовж грудня курс долара може деякою мірою зрости, орієнтовно на 3-4%, сягнувши позначки у 43 гривні за долар.

Однак наголошую: таке зростання не буде рвучким, будь-які курсові зміни відбуватимуться досить повільно без стресу для громадян, – наголосив Марченко.

За його словами, надалі, вже у січні 2023 року, курс долара дещо знизиться, але у межах 41,5-42 грн за долар.

Зауважу, що ситуація на ринку валют залишатиметься досить стабільною і прогнозованою за деяких умов, серед яких варто виокремити здобутки ЗСУ і поступове налагодження економічних ланцюжків на звільненій території, фінансову допомогу наших партнерів, очікуване збереження облікової ставки НБУ тощо.

Що відбувається з доларом на тлі проблем із електрикою

Незважаючи на новий масштабний обстріл енергетичної інфраструктури, на готівковому валютному ринку гривня до долара США закріпилася під рівнем 40,00, а євро досяг позначки 39,50.

Як бачимо, ситуація стабілізувалася і поки що ми не спостерігаємо ефекту від масового відключення електроенергії. Якщо цю проблему не буде вирішено в найкоротші терміни – гривня знову опиниться під тиском.
Андрій Гойлов

Андрій Гойлов

Фінансовий аналітик компанії RoboForex

На який курс долара розраховує НБУ

Національний банк України не планує коригувати курс гривні до долара до кінця 2022 року.

Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук зазначив, що впродовж жовтня відбулося помітне зміцнення готівкового курсу долара, а в листопаді він стабілізувався.

В Нацбанку відмовилися давати публічний прогноз щодо динаміки курсу долара на валютному ринку.

"Але, що можна сказати достеменно, Національний банк намагатиметься не допускати значного спреду між готівковим та безготівковим курсом. А останній, як відомо, прив’язаний до офіційного курсу, коригувати який Національний банк принаймні зараз не планує", – наголосив Ніколайчук.

Водночас він порадив українцям, що зберегти свої заощадження від інфляції найкраще, вклавши гроші у підтримку Збройних сил України.

"На сьогоднішній день – це найефективніша інвестиція, яка дасть змогу зберегти територіальну цілісність України, економіку і зберегти заощадження", – додали в НБУ.

Раніше ми пояснювали, де краще міняти долари. Також ми розповідали, коли буде найвигідніший курс, щоб купувати та продавати долари.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.