Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати військових у квітні: скільки отримають та чи повернули їм доплати

Кожен військовослужбовець окрім зарплати може отримати грошову винагороду відповідно до виконаних завдань

Фото: МО, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Які зарплати матимуть військовослужбовці у квітні

Фото: МО, НБУ. Колаж: Pro Гроші

У лютому 2023 року військовослужбовцям, які не виконують спеціальні бойові завдання та не беруть безпосередню участю у воєнних діях на полі бою, змінили нарахування зарплат. У березні з’явилася ініціатива повернути доплати в розмірі 30 тисяч гривень. Але станом на квітень жодних змін не затвердили.

Скільки отримають службовці, повідомили в Сухопутних військах ЗСУ.

Як і в попередні місяці, грошову винагороду не отримають особи, які перебувають у тилу. Відповідно до законодавства, право на доплати мають лише виконавці бойових завдань. Іншим військовим нараховують тільки заробітну плату відповідно до займаної посади. Хоча мінімальні ставки з лютого підвищили.

Отже у квітні щомісячне грошове забезпечення осіб з числа Збройних сил, які не входять до складу угруповань військ та не виконують бойових завдань, дорівнює щонайменше 20 100 грн. Таку ж суму встановили для працівників Національної гвардії та Державної прикордонної служби.

Для порівняння, рекруту в 2022 році платили 13 027 грн, а враховуючи винагороду виплати становили 43 175 грн. Тепер за бойові завдання такому службовцю належить 50 130 грн або 120 130 грн, якщо він брав участь у бойових діях.

Звісно, посадовий оклад залежить від звання та посади. Командир взводу має 28 229 грн зарплати, а командир бригади – 50 173 грн. За бойове завдання їм нарахують ще 30 тисяч грн. Відповідно винагорода за участь в боях дорівнюватиме 128 229 тисяч грн і 150 173 тисяч грн.

Коли військові не беруть участь в боях

Отримання повістки та мобілізаційного розпорядження не означає негайне відправлення на фронт. Спершу здійснюється уточнення облікових даних, перевіряється інформація про придатність до служби на основі висновку ВЛК, і лише потім вирішується, в яку частину відправити мобілізованого.

Трапляється, що військовий може взагалі не брати участь в активних воєнних діях. За словами офіцера відділу обліку Сумського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Романа Яременка, часто у військкомати надходять розпорядження про необхідність доукомплектувати тилові частини. Там українці зазвичай займаються постачанням боєприпасів, готуванням їжі або розвідкою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що документів мало не буває та розповідав, що потрібно взяти з собою у ТЦК після отримання повістки. Також ми повідомляли, чи можуть офіцерів запасу мобілізувати не за спеціальністю.

Більше новин про мобілізацію та військову службу читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.