Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Згода не потрібна? Чи можуть офіцерів запасу мобілізувати не за спеціальністю

Українське законодавство визначає причини та підстави для переведення офіцерів запасу на нижчі посади

Фото: УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Чи можуть офіцерів запасу призвати не за спеціальністю

Фото: УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

В Україні під час загальної мобілізації офіцерів запасу – осіб, які пройшли повний курс військової підготовки за відповідною програмою – призивають на загальних підставах. Водночас їх можуть без згоди призначити на нижчу посаду та мобілізувати не за спеціальністю.

Про це йдеться у Положенні "Про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України" від 10 грудня 2008 року № 1153/2008.

Відповідно до статті 112 вказаного документу офіцери запасу можуть проходити військову службу не за своєю спеціальністю. Наприклад, подекуди їх призначають стрілками, незважаючи на наявність первинного звання. Більше того, переміщення на нове місце служби відбувається без попередньої згоди особи, якщо підставами рішення є необхідність доукомплектування ЗСУ чи стан здоров’я.

За статтею 257 Положення офіцерів запасу в особливий період так само без їхньої згоди можуть призначити на рівнозначні та нижчі посади. Втім переміщення по службі повинно відбуватися з урахуванням досвіду, рівня професійної компетентності, особистих якостей і досягнень, а також відповідності характеристикам посад. Тобто, якщо існує потреба призначити військового за іншою спеціальністю, потрібно заздалегідь провести перепідготовку.

Які підстави для призначення офіцерів запасу

Відповідно до статті 82 військовослужбовця можуть перевести на нижчу посаду без його згоди, якщо відбулося скорочення штату чи існують обмеження для призначення особи на рівнозначну посаду. Зміни за станом здоров’я можливі у разі наявності висновку військово-лікарської комісії. Пониження також узгоджують на підставі висновку атестування, якщо професійні, ділові та моральні якості службовця не відповідають необхідним характеристикам.

Офіцерів запасу можуть переміщувати між з'єднаннями, частинами та оперативними командуваннями за наказами їх командирів. Щоб перевести особу між видами Збройних Сил України та військовими частинами під порядкуванням начальників структурних підрозділів Генерального штабу ЗСУ, потрібен відповідний наказ Головнокомандувача. За наявності наказу керівника служби персоналу Міністерства оборони офіцерів запасу можуть переміщувати між родами військ ЗСУ та частинами під керуванням МО.

Зауважимо, громадяни, які мають певні звання або класні чини, після призову в особливий період мають пройти курс перепідготовки. Тож навіть у випадку доукомплектування офіцери запасу повинні спочатку здійснити переатестацію за дефіцитною спеціальністю, за якою їх призначать на посаду.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть забрати на фронт чоловіків, знятих із військового обліку. Також ми повідомляли, що чи можуть мобілізувати батька неповнолітньої дитини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.