Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи можуть призвати на службу нові категорії осіб

Українці цікавляться, чи можуть найближчим часом посилити мобілізацію та призвати на службу інші категорії осіб

Фото: УНІАН, Pexels, МО. Колаж: Pro Гроші

Чи можуть в Україні мобілізувати більше категорій людей

Фото: УНІАН, Pexels, МО. Колаж: Pro Гроші

З огляду на різноманітну інформацію стосовно ситуації на полі бою та повідомлення про розміщення російської тактичної ядерної зброї на території Республіки Білорусь постає питання, чи можуть в Україні мобілізувати більше категорій осіб.

Роз’яснення надав адвокат Тарас Никифорчук.

Як зауважив фахівець, деякі інформаційні ресурси подають відомості щодо можливого посилення загальної мобілізації та призову нових категорій українців. Але жодних законних підстав цьому немає, оскільки у Верховній Раді наразі не зареєстровано законопроєктів щодо внесення змін до статті 23 ЗУ "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку". Лише після розгляду та затвердження пропозицій можна говорити про призов інших категорій осіб найближчим часом.

"Якісь певні категорії забирати поки що не планують", – уточнив адвокат. Водночас не варто забувати про існування броні: якщо військовозобов’язаний має таку відстрочку, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки не можуть її скасувати. Це прерогатива Кабінету Міністрів та Міністерства економіки, яке дає згоду на бронювання працівників підприємствами.

"Хочу зазначити, що в ТЦК не мають права нікому скасовувати бронь. Її можуть відмінити тільки "зверху", в Кабміні. Якщо у людини є бронь, вона діє за термінами, ніхто вас забрати нікуди ніякого права не має", – додав фахівець.

Кого мобілізують під час війни

В період загальної мобілізації призову підлягають люди навіть без військового досвіду. Але їх не відправляють одразу на фронт, а спершу навчають відповідно до спеціальності та призначеної посади. Процедура підготовки триває щонайменше місяць, залежно від складності фаху.

"Насамперед відбирається особовий склад, який вже мав досвід проходження військової служби. Такі військовослужбовці можуть направлятися безпосередньо до бойових військових частин", – розповів начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач

Загалом станом на квітень 2023 року мобілізувати можуть сім категорій громадян, а саме чоловіків віком від 18 до 60 років, призовників із досвідом служби, військовозобов'язаних і резервістів, добровольців за контрактом віком від 18 до 27 років, осіб з інвалідністю, які добровільно вступають до Сил оборони, обмежено придатних під час особливого стану, виключених або знятих з військового обліку осіб, визнаних придатними до служби за рішенням ВЛК.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть забрати на фронт чоловіків, знятих із військового обліку. Також ми повідомляли, що в Україні хочуть створити реєстр "ухилянтів" та розповідали, що це означає для призовників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.