Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплата зросте відразу наполовину – кому з українців чекати змін з нового року

Попри війну, деяким працівникам збільшать щомісячні надбавки до посадових окладів на 50%

Колаж: Pro Гроші

Зарплати деяких українців зростуть

Колаж: Pro Гроші

Усім працівникам Запорізької АЕС, які опинилися в окупації, але зберігають вірність країні, збільшили розмір щомісячних надбавок до 50% від посадових окладів.

Про це повідомили у пресслужбі Енергоатома.

Працівники ЗАЕС змушені продовжувати працювати в надскладних умовах. Дехто навіть піддається тортурам та шантажу з боку окупантів.

Водночас, персонал станції залишається вірним Україні та навіть у найскладніших ситуаціях на своєму, енергетичному фронті захищає українську ЗАЕС, щоб у майбутньому вона працювала згідно з українським законодавством, в українській енергосистемі.

В Енергоатомі наголосили, що працівники станції продовжують забезпечувати ядерну та радіаційну безпеку в умовах окупації та постійного тиску з боку загарбників. Тому співробітникам ЗАЕС вирішили збільшити зарплату.

Скільки отримають працівники ЗАЕС

Ще 10 квітня 2022 року для них встановили щомісячні надбавки в розмірі 20% від посадових окладів. Наразі сума нарахованих надбавок становить уже близько 500 млн гривень і зберігається на спеціальному рахунку.

"Виплата повних нарахованих сум буде здійснена чинному персоналу ВП ЗАЕС одноразово у день звільнення станції від окупантів", – повідомили в Енергоатомі.

Водночас, з 1 січня 2023 року працівникам тимчасово окупованої ЗАЕС, котрі відмовилися підписувати контракти з фейковим АО "Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС", яким керує Росатом, розмір цієї надбавки збільшать до 50%.

До яких зарплат готуватися українцям

У 2023 році середня заробітна плата, відповідно до проєкту держбюджету, зросте до 18 тисяч гривень. Але фактично вона не зміниться.

Економіст і член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в коментарі Pro Гроші пояснив, що на це вплине рішення не підвищувати рівень мінімальної зарплати в 2023 році. А через те, що до "мінімалки" привязані зарплати бюджетників, то вони також рости не будуть. Можна сподіватися на якусь індексацію. Але суттєвих змін вона не принесе.

Імовірно при прогнозі зросту середнього рівня зарплат розраховували на бізнес. Але ситуація там теж не найкраща: бізнес втратив близько 5 млн робочих місць, Україна загалом втратила 35% ВВП. Крім того, якщо до повномасштабної війни на 1 вакансію претендували 4,5 пошукачів, то зараз це 12,5 осіб. Тому ситуація зараз дуже складна, а до всього додається ще й активне прискорення інфляції, – розповів Пендзин.

За словами експерта, підвищення заробітної плати до 18 тисяч – це реальне падіння купівельної спроможності населення.

Раніше ми писали про те, що буде із зарплатами та робочими місцями у 2023 році. Також ми пояснювали, що буде з зарплатами бюджетників у наступному році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.