Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банки чи брокери: як купити військові облігації без комісій

Військові ОВДП не лише допоможуть державі у воєнний час, але і принесуть прибуток громадянам

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Такого виду інвестиції вважають найбільш надійними

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Військові облігації – це цінні папери, які можуть купувати громадяни та компанії, щоб допомогти державі фінансово під час війни. За суттю вони такі ж, як і звичайні ОВДП, але всі гроші спрямовуються на оборону та підтримку країни. Також вони не оподатковуються.

Розповідаємо, які є способи купити військові облігації.

Умови спростили

Щовівторка Міністерство фінансів України проводить аукціон. Облігації випускаються у гривні, євро та доларах. Про результати аукціону можна дізнаватися на сайті Мінфіну. Наприклад, після торгів 6 вересня до держбюджету вдалося залучити 47 347 042 грн, і ця сума рекордно мала.

Попит впав, оскільки у червні НБУ підняв облікову ставку до 25%. Регулятор сподівався, що після такого підняття Мінфін підвищить ставки за ОВДП, але цього не зробили. В результаті ситуація склалася так, що облігації стали менш прибутковими і привабливими для людей, ніж депозити. Хоча й перед депозитами в ОВДП є кілька переваг:

  • вони не оподатковуються;
  • гарантія, що держава поверне гроші у повному обсязі, – 100%;
  • умови купівлі ОВДП спростили, адже тепер не потрібно підтверджувати, звідки у вас гроші на купівлю цінних паперів;
  • їх можна продати в будь-який момент.

Номінальна вартість однієї гривневої облігації становить 1 тис. грн, доларової – 1 тис. дол. США, євро – 1 тис. євро. Загалом дохід залежить від того, яка дата погашення, на який термін і скільки цінних паперів купує людина. Детально умови описані на сторінці Мінфіну.

Де купити військові облігації

Є лише два способи для придбання – у банків-первинних дилерів чи у ліцензованих брокерів. Повний список можна переглянути тут, але основні установи та їхні умови такі:

  • Monobank, ПриватБанк (мінімальна сума інвестиції – 1 000 грн);
  • Ощадбанк (мінімальна сума – 100 000 грн, тобто купити треба щонайменше 100 облігацій);
  • ПУМБ (від 10 000 грн, тобто мінімум 10 облігацій);
  • ліцензовані брокери ICU, Дрегон Капітал, Freedom Finance та інші.

Деякі банки, наприклад, Monobank та ПриватБанк, дають можливість купити облігації онлайн у своїх мобільних застосунках. Подекуди потрібно подзвонити менеджеру банку або ж звернутися особисто у відділення.

Якщо є бажання купити облігації через брокерів, то процедура може бути такою: спочатку через сайт можна замовити консультацію, далі відкрити рахунок у цінних паперах за спрощеною процедурою і врешті підписати договір купівлі-продажу ОВДП.

Але потрібно звертати увагу на те, що деякі компанії просять комісію за таку послугу. Тому якщо ви не хочете додаткових витрат, слід дізнатися всі умови банку чи брокера. Вони зазвичай описані на офіційних сайтах компаній, або про них вам зобов'язані розповісти менеджери під час особистих консультацій.

Загалом питання додаткових доходів стало актуальним для українців, оскільки інфляція досягла дуже високих показників, і до кінця року її зростання буде ще більшим. Ми вже розповідали на що і наскільки зросли ціни з початку 2022 року. При цьому зарплати в українців півроку знижувались, і сиутація на ринку праці наприкінці літа не найкраща. Читайте, що буде із зарплатами в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.