Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заначка допоможе заробити: куди інвестувати 1 000 доларів та отримати прибуток

Вільні гроші можуть принести прибуток, але для цього їх потрібно правильно інвестувати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Куди краще інвестувати 1 000 доларів з заначки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Коли у людей є вільні гроші, вони починають замислюватися, що було б непогано їх кудись інвестувати. Насправді зараз можна знайти доступні інвестиційні інструменти навіть за наявності 1 000 доларів.

Про це повідомляє сайт Мінфін.

Відкрити депозит

Це один з найпростіших та надійніших способів інвестицій, оскільки вкладнику обіцяють повернути всю суму у разі банкрутства фінустанови. Один із недоліків депозитів — оподаткування доходів. Сплатити доведеться податок на доходи — 18% та військовий збір — 1,5%. Фактично це зменшує дохідність на п'яту частину від того, що запропонує банк.

Депозит можна відкрити як у гривні, так і у доларах, однак в цьому випадку валюта принесе символічну дохідність — лише близько 1,15% річних.

Купити державні облігації

Купівля таких облігацій фактично означає, що людина дає кошти державі в борг, а держава зобов'язується повернути їх у певний термін з виплаченими відсотками. Такі інвестиції можуть принести вже більшу дохідність як у гривні, так і у доларах.

Облігації бувають короткостроковими та довгостроковими. За першими відсотки виплачуються разом зі всією сумою погашення, за другими — двічі на рік, а основна сума — в кінці терміну.

Недолік валютних облігацій полягає у тому, що їхня номінальна вартість становить 1 000 доларів чи євро. Тобто, маючи таку суму заощаджень, її всю доведеться розмістити в одному інструменті.

Відкрити рахунок на фондовому ринку

Інвестиції на фондовому ринку досить ризиковані. На відміну від депозитів чи облігацій, тут немає гарантованих прибутків. Придбані активи часто втрачають у ціні та призводять до збитків. Інвесторам, які тільки відкривають для себе фондовий ринок, радять вкладати гроші в індекси, а не акції окремих компаній. Це може значно знизити інвестиційні ризики.

Звичайно, більші прибутки може принести купівля акцій окремих компаній. Однак, і ризики падіння вищі, ніж при індексному інвестуванні. При цьому, якщо компанія оголосить про банкрутство, повернути гроші, вкладені в акції, буде практично неможливо.

Купити криптовалюту

Зараз одним з найпопулярніших способів інвестицій є купівля криптовалюти, хоча токени вважаються надзвичайно ризиковим інструментом. Через це інвесторам радять вкладати в криптовалюту не більше 5−10% вільного капіталу. Це дозволить убезпечити основну частину заощаджень у разі падіння токенів.

Загалом, маючи 1 000 доларів, можна створити інвестиційний портфель, використовуючи всі вищезгадані інструменти. Наприклад:

  • індекси — 41,3%;
  • депозит у доларах — 25%;
  • гривневі облігації — 23,7%;
  • біткоїн — 10%.

Раніше ми розповідали, у що краще за все інвестувати новачку. Також ми писали, куди вкласти 1 000 гривень та отримати прибуток. Більше про способи інвестицій в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.