Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У що краще за все інвестувати новачку

Досвідчений підприємець поділився інвестиційними порадами для новачків у цій сфері

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З інвестиціями у 2023 треба бути обережним

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Основні питання для новачків у інвестиціях — куди вкладати чи ховати гроші, кому їх довіряти. Поділюсь своїм досвідом та порадами щодо управління особистими фінансами.

Поради для новачків

У 2023 році новачкам краще відкладати гроші просто в кеш (готівка). Вважаю, що інші популярні напрямки інвестування (нерухомість, акції, крипта) дуже ризикові. Банки починають лопатись, як і великі фінансові корпорації. Ще у часи коронакризи активізувалося безліч шахраїв, які просто грають на страхах та жадібності. Адже люди на емоціях приймають не найкращі рішення. Ринок криптовалют зараз взагалі непередбачуваний.

Тому готівка — найкращий вибір. Особливо цінною ця порада буде для новачків, які тільки роблять перші кроки в галузі інвестицій. Тим, хто вже якийсь час був на цьому ринку, орієнтується у професійних інструментах, варто вдосконалюватись та поглиблювати свої знання.

Зараз дуже багато новачків, які не мають великих знань (можливо, прочитали книгу Роберта Кійосакі), але прагнуть інвестувати у кризу. Деякі навіть закладають квартири. Через це відбувається величезна кількість банкрутств. Я завжди рекомендую вчитися, перш ніж інвестувати кудись, навіть якщо це банківський депозит. Вивчіть це питання, складіть рейтинг банків тощо.

Вчіться працювати з емоціями

Найбільші втрати в інвестиціях роблять страх та жадібність. Страх, що все падає, руйнується — значить, це потрібно продавати (тоді як акція дешевшає). Жадібність: а коли виходити? "Я заробив стільки грошей, може, вийде ще?". Щоб цього уникнути, потрібний чіткий план.

Трейдинг на криптовалюті

Існують два варіанти: торгувати як трейдер (наприклад, на Forex) або вкладати як інвестор у трейдера, тобто в людину, яка знає, як заробити гроші на криптовалюті. На ринку криптовалют дуже висока волатильність, а для трейдерів це дуже важливо. Але, як на мене, це дуже високопрофесійна галузь. Так, там можна заробляти, але ви маєте бути професіоналом.

Мій підхід

У мене в інвестиціях певний lazy-підхід. Я не планую швидко заробити. Я купую акції, тільки якщо розумію стратегію компанії й бачу, що в довгостроковій перспективі вона дасть хороше зростання. Але я готовий до того, що можу втратити на короткій дистанції.

Я живу в Америці й тут інвестувати трохи простіше. Але впевнений, що таке можна знайти в Україні. Я знайшов нормальний інвестиційний фонд, який не обіцяє 300% річних. Строго кажучи, нічого не обіцяє (за законодавством США, обіцяти можна тільки, що ви втратите гроші). У такому разі, ви вибираєте фонд, виходячи з їх результатів, підходу до створення та управління портфелями. І можете інвестувати частинами — я теж так роблю: щотижня певна частина мого доходу надходить до інвестиційного фонду Eichhorn. Мені дають 20% річних — так мало, але захищено. І мене це влаштовує.

Поміркуйте самі, почавши бігати, ви ж не прагнете відразу змагатися з олімпійськими чемпіонами. Але на ринку інвестицій, на якому грають хедж-фонди, трейдери, брокери, інвестори чомусь хочеться отримати результат тут і зараз. Професіонали можуть завдати вам серйозних проблем, тому необхідно навчатися.

Мій пріоритет — вкладати у свій бізнес, хоча чудово розумію, що він є не у всіх. Деякі власники бізнесу розуміють, що він не такий масштабний і перспективний, щоби в нього вкладати. Тому добре, що є можливість інвестувати в інші компанії.

Поради щодо управління грошима

Не варто розслаблятися і думати, що 2023 рік буде легшим за 2022. Я впевнений, що криза з нами надовго. Але ще є можливість укріпитися: навчитися і зібрати кеш, власникам компаній посилити бізнес. Адже буде набагато важче й емоційно, і матеріально. Тому навчайтеся та впроваджуйте фінансові інструменти як у сфері особистих фінансів, так і у бізнесі. Раджу вам поставитися до фінансів та організації роботи професійно. Приведіть все до ладу.

Цілком згоден, що для створення пасивного доходу та подушки безпеки потрібно відкладати певний відсоток доходу. Встановіть це як правило. Іноді люди чекають на момент, коли в них з'являться "вільні гроші" — але вони не з'являться ніколи. Єдиний спосіб — "вирвати зубами" розумну частину свого доходу. Скільки б ви не заробляли, завжди знайдете, куди ці гроші витратити: тому подушка безпеки не повинна створюватися за залишковим принципом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що таке акції і як правильно на них заробляти, та розповідав, як швидко окупиться інвестиція у квартиру під оренду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.