Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Захистіть свої гроші: як точно розпізнати шахрая в Instagram

Сайт Pro Гроші розповідає вам про реальні схеми аферистів у соціальній мережі та про те, як не потрапити на цей гачок

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці одразу можуть визначити аферистів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї сьогодні насправді можуть бути всюди. Особливо їх багато в соціальних мережах. Тому важливо вміти розпізнати, наприклад, продавця-шахрая в Instagram, аби уникнути великих фінансових втрат. Злочинці можуть пропонувати фальшиві товари, вигадані послуги або навіть зловживати вашою особистою інформацією.

Сайт Pro Гроші розповідає про те, як правильно розпізнати продавця-шахрая в Instagram та захистити себе.

Зміст
1.Як себе видають шахраї
2.Як перевірити інформацію про продавця в Instagram
3.Найрозповсюдженіші види афер в Instagram
4.Як захистити обліковий запис від злому



Як себе видають шахраї

Іноді аферисти створюють фальшиві облікові записи або зламують наявні облікові записи в соціальній мережі, за якими ви стежите. Надалі злодії використовують акаунти, аби обманним шляхом отримати від вас гроші чи навіть особисті дані.

На що слід звернути увагу:

  • Здебільшого шахраї часто використовують анонімні або малозаповнені профілі.
  • В акаунті немає фотографій або вони використовують загальнодоступні зображення.
  • Мінливість історій та зміни в поведінці продавця можуть бути ознакою ненадійності.
  • Обіцяють дуже вигідну пропозицію або швидку доставку з міста, яке розташовано далеко.
  • Відсутність або обмежена кількість відгуків від покупців.
  • Велика кількість умов чи надмірна приватність (наприклад, вимога сплатити передоплату без гарантій).

Як перевірити інформацію про продавця в Instagram

Для цього варто перейти у профіль продавця й натиснути три крапки, які розміщені у верхньому правому куті. Далі натисніть "Про цей обліковий запис". Після цього ви побачите всю необхідну інформацію про те:

  • коли було створено обліковий запис;
  • країну перебування власника облікового запису;
  • всі попередні імена користувача.

Ця інформація може бути корисною для оцінки продавців в Instagram.

Якщо ви знайшли сторінку шахраїв, то ви можете поскаржитися на цей акаунт в Instagram. Зверніть увагу, що обліковий запис, на який ви поскаржилися, не матиме доступу до інформації про того, хто надіслав скаргу. Тобто, ви залишитеся анонімним.

Чого ще варто остерігатися в Instagram:

  • Людей, яких ви не знаєте особисто та які просять у вас гроші.
  • Людей, які просять вас надіслати їм гроші або подарункові картки в обмін на позику, приз або інші виграші.
  • Усіх, хто просить вас заплатити збір, щоб надіслати заявку на отримання роботи.
  • Облікових записів, які представляють великі компанії, організації або публічних людей, однак вони не підтверджені.
  • Людей, які представляються співробітниками служби безпеки Instagram і просять вас надати дані облікового запису (як-от ім'я користувача чи пароль) або пропонують вам послуги підтвердження облікового запису.
  • Людей, які просять вас перемістити вашу розмову з Instagram у менш публічне або менш надійне місце, як-от окрема адреса електронної пошти.
  • Людей, які видають себе за друзів або родичів інших людей, які потребують негайної допомоги.
  • Людей, які вводять в оману щодо свого розташування.
  • Повідомлень, що приходять від ваших друзів або компаній, які ви знаєте, і в яких вас просять перейти за підозрілим посиланням.
  • Облікові записи, що мають недовгу історію в Instagram.
  • Повідомлень або дописів з орфографічними чи граматичними помилками.
  • Людей або облікових записів, які пропонують вам отримати приз.
  • Люди або облікові записи, які пропонують товари з надзвичайною знижкою.

Найрозповсюдженіші види афер в Instagram

Неправдиві продавці. Зазвичай вони пропонують популярні товари по дуже низькій ціні, ніж на ринку. Також вони можуть викликати відчуття невідкладності в покупців, аби люди швидше купили товар та не мали часу подумати.

Шахрайство на романтичному підґрунті. Злочинці надсилають романтичні повідомлення людям, яких вони не знають і часто вдаючи, що вони розлучені, овдовіли або горюють. Далі вони заводять з вами романтичні онлайн-стосунки, а потім просять гроші на квиток або візу. Тобто, аферисти отримують вашу довіру і для цього спілкуються з вами досить довгий час. Саме тому варто бути обережними з тими людьми, який ви не знаєте в реальному житті.

Шахрайські лотереї. Аферисти можуть отримати доступ до акаунтів ваших знайомих чи навіть відомих організацій. Після цього вони надсилають повідомлення про те, що ви стали одним із переможців і можете отримати гроші за невелику попередню плату. Надалі вас просять дати особисту інформацію. Наприклад, фізична адреса чи банківські реквізити.

Шахрайство з роботою. Злочинці використовують фальшиві оголошення, аби отримати від вас гроші чи особисту інформацію. Саме тому варто уникати оголошень, які звучать занадто гарно, щоб бути правдою, або які просять вас заплатити наперед.

Фішинг. У такий спосіб аферисти намагаються отримати доступ до вашого облікового запису в Instagram. Вони вам надсилають підозрілі повідомлення або посилання, де є запит на отримання вашої особистої інформації. Якщо вони потраплять у ваш акаунт, то потім зможуть отримати доступ і до інших даних, наприклад, номер телефону чи адреса електронної пошти.

Як захистити обліковий запис від злому

Складний пароль

Для цього він повинен складатися з 8–10 символів. Там мають бути великі та малі літери, а також цифри. Якщо складно вигадати комбінації самостійно, скористайтеся спеціальним сервісом по генерації. Це важливо його змінювати кожні кілька місяців.

Однак ніколи не використовуйте у паролі свій день народження або інші знаменні комбінації. Все тому, що шахраї можуть досить легко знайти цю інформацію в інтернеті. У цьому їм можуть допомогти навіть ваші фото в акаунті.

Двофакторна автентифікація

Увімкнувши цю функцію шахраї не зможуть отримати ваш обліковий запис, навіть якщо дізнаються пароль. Аби зробити її активною, вам треба перейти в налаштування, вибрати "Двофакторна автентифікація", натиснути "Почати" та дотримуватися подальшої інструкції.

Скасуйте доступу сторонніх програм

Ви можете побачити всі програми, які мають доступ до соціальної мережі. Для цього зайдіть в налаштування телефону додаток Instagram та виберіть "Керування доступом". Далі ви можете відкликати права у підозрілих сервісів.

Дотримуючись всіх вищеперелічених порад ви зможете захистити себе та свій акаунт в соціальній мережі від шахраїв

Раніше сайт Pro Гроші повідомляв вам про те, яку підступну схему вигадали шахраї, щоб виманити гроші в українців. Також ми розповідали вам, чому не можна залишати чеки на касі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.