Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Євро треба позбутися: у якій валюті тепер краще зберігати гроші

У світі відбуваються зміни з курсами валют і це безпосередньо впливає на заощадження українців

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тепер зберігати євро не вигідно

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Цієї осені відбулося рекордне за останні 20 років ослаблення євро і посилення долара. У зв'язку з цим українці мають переглянути способи заощадження, щоб не втратити своїх грошей через такі зміни.

Аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак розповів UBR, у якій валюті тепер слід тримати гроші.

Євро слабнутиме і далі

Про послаблення позицій європейської валюти експерти по всьому світу говорили вже давно. І врешті великий перекіс і зміна курсу євро відносно долара США сталися восени цього року. І це настільки потужна зміна, що вона впливає на настрої у всьому світі.

"Майбутня зміна ставки ФРС США, по суті, впливає на інвестиційні настрої у світі. Валюти країн, що розвиваються, перебувають під тиском у той момент, коли Америка підвищує ставку. І зараз, як відомо, у світі євро впав нижче за паритет саме з цієї причини", – пояснив Орищак.

Тепер євро дешевший за долар. І це помітно зокрема й в Україні. Наприклад, на чорному ринку курс наприкінці вересня становить близько 42 грн за долар та 40 грн за євро. І тепер, за словами аналітика, посилення долара буде ще більшим, а отже євро як валюта для заощадження приноситиме збитки.

"Такого раніше не було, але тепер динаміка не зміниться. Євро як валюта перебуватиме під тиском незалежно від того, що відбувається з гривнею. Тому накопичення в євро зараз будуть танути, тож їх варто частково позбутися на користь самої гривні та долара США", – порадив Орищак.

Що ж до курсу долара, то в українських банках він утримується на рівні 41-42 грн (купівля-продаж), у той час, як офіційний курс залишається зафіксованим на рівні 36,56 грн.

Що буде з доларом в Україні

Раніше у Нацбанку заявляли, що планів змінювати курс поки немає. Там зазначили, що ситуація на міжбанківському валютному ринку значно стійкіша, ніж у червні-липні. Цього вдалося досягти завдяки коригуванню офіційного курсу в липні, а також калібруванню валютних обмежень та відкриттю "зернового коридору". Крім того, вплив мала і міжнародна фінансова допомога.

Крім того, фінансовий аналітик Олексій Кущ нам розповідав, що до кінця цього року кардинальних змін в українській економіці не буде. Гривня поступово девальвуватиме, але стримати це може міжнародна фінансова допомога. Якщо з якоїсь причини вона загальмує, можуть бути серйозні проблеми. Читайте у нашому матеріалі прогноз, що буде з інфляцією та цінами до кінця 2022 року.

Раніше ми також писали, як допомогти економіці України під час війни. А детально про курси валют в Україні та прогнози щодо них читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.