Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни, курс та інфляція: що буде з економікою України до кінця 2022 року

Експерт дав економічний прогноз до кінця 2022 року і розповів, чому могло бути набагато гірше

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Економіку до кінця року не чекає потрясінь

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

2022 рік став, без перебільшення, найтяжчим за усю історію незалежної України, однак до його завершення ще є кілька місяців, у які ситуація може кардинально змінитись.

А от чи зміниться ситуація в економіці і що взагалі буде з нею до кінця року, сайт Pro Гроші запитав у економіста та фінансового аналітика Олексія Куща.

Експерт переконаний, що кардинально до кінця поточного року вже нічого не зміниться і економіка просто продовжить поступову адаптацію до шоку, пов’язаного з війною.

Уряд поки що не застосовує ніяких серйозних амортизаторів, тож ситуація адаптується сама по собі. Через це, переконаний Кущ, глибина падіння дещо глибша, ніж могла б бути.

Різке скорочення платоспроможного попиту, пов’язане, як з падінням доходів населення, ми бачимо масове безробіття, скорочення зарплат, так і з тим, що понад 5 млн людей виїхали, тобто скоротилась кількість споживачів на внутрішньому ринку.
Олексій Кущ

Олексій Кущ

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна"

Ціни, курс та інфляція

Гривня поступово девальвуватиме до кінця року, а стримати це може міжнародна фінансова допомога. Якщо з якоїсь причини вона загальмує, можуть бути серйозні проблеми.

Інфляцію варто чекати на рівні 30%, однак, могло бути набагато гірше.

Якщо ми згадаємо 2015 рік, то споживча інфляція взагалі була 44%. Тобто тут свою роль зіграло різке скорочення споживання, оскільки у нас інфляція пропозиції, а не попиту, це у певній мірі дозволяє підвищувати ціни не такими галопуючими темпами, як могло бути, – каже аналітик.

На думку економіста, рецесія триватиме і навіть позитивні новини з фронту не здатні цього змінити. Нас очікує найглибше падіння за всю історію.

Економічне відновлення почнеться лише за умов повного припинення бойових дій і "жирної" точки у цьому питанні.

Кущ пояснює, що економіка – це передусім інвестиції, створення нових робочих місць, ріст зарплат. Наразі усі ці показники у подавленому стані, а суттєві інвестиції, які можуть це виправити, почнуть поступати лише тоді, коли буде перемога і гарантії безпеки.

Раніше ми також писали, як допомогти економіці України під час війни і розповідали, що буде з курсом долара найближчим часом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.