Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Має робити кожен: як допомогти економіці України під час війни

Запитали у експерта про найкращі способи допомогти українській економіці під час війни

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Кожен українець може допомогти державі

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Допомога власних громадян саме під час війни потрібна країні, як ніколи. Особливо підтримка потрібна економіці, яка потерпає від постійних руйнувань інфраструктури і виходу інвесторів.

Українці активно допомагають армії своїми донатами, але зробити свій внесок можна і з користю для економіки. Про те, як це зробити, сайт Pro Гроші запитав у економіста та фінансового аналітика Олексія Куща.

Експерт впевнений, що кожен громадянин має вирішувати свою локальну задачу і передусім – працювати та платити податки.

"Потрібно максимально підвищувати свою ефективність на роботі і притримуватися того правила, що під час війни не платити податки це певний моветон", – пояснює економіст.

Кожен працівник і роботодавець має пам’ятати, що саме на податки живе та воює держава і їх сплата наближає перемогу.

Чи купувати військові облігації?

Зараз придбати цей вид цінних паперів дуже просто, це можна зробити у застосунку багатьох банків, а скоро можна буде і через "Дію".

Олексій Кущ називає купівлю таких облігацій скоріше кроком солідарності, ніж інструментом для заробітку. По суті, купівля таких облігацій робить вас спонсором Збройних Сил України.

"Якщо є вільні гроші, можна купити у знак солідарності зі своєю державою. Це також досить ефективно, тож чому ні? Номінально це принесе прибуток, однак інфляція все одно буде вище. Тобто якщо інфляція 30%, а відсоток по облігаціях 12-14, то втратити можна в два рази більше, ніж заробити", – розповідає аналітик.

Чим можна нашкодити?

Окрім несплати податків, існує безліч дій, які лише підривають економіку держави та банківську систему.

Щоб випадково не зробити гірше – не піддавайтеся загальній паніці, з якого б приводу вона не була.

"Паніка це руйнівна стихія, вона є дуже руйнівною на фронті і не менш руйнівною в тилу. Не скуповуйте таблетки йоду, не скуповуйте масово гречку, цукор, сіль, сірники, не забирайте гроші з банків, не біжіть в обмінні пункти, щоб купити всі долари. Дійте раціонально", – порадив економіст.

Отже, головні правила для українців в тилу – це сумлінне виконання своєї частки обов’язків та холодний розум.

Військові облігації в застосунку "Дія"

Раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що наразі кманда порталу працює над тим, щоб незабаром у українців з'явилася можливість купувати військові облігації.

Кожна облігація буде особливою і матиме назву на честь якогось тимчасово окупованого міста, зокрема Херсона, Маріуполя або півострова Крим.

Федоров наголосив, що купівля таких облігацій це класичний приклад win-win, коли інвестор допомагає наближувати перемогу і отримує гарантований прибуток.

Нагадаємо, що військові облігації майже не відрізняють від звичайних ОВДП за принципом роботи, їх відмінність в тому, що вони не оподатковуються і уся сума йде на оборону та підтримку країни.

Одна облігація коштує 1000 грн, а у банках є різні обмеження щодо мінімальної кількості купівлі облігації, наприклад – від 10 цінних паперів.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що буде з курсом долара в Україні найближчим часом і розповідали, що буде із зарплатами українців у наступному році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.