Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс більше не стримати? Що буде з офіційним доларом найближчим часом

У Національному банку України пояснили ситуацію з фіксованим курсом долара

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У НБУ достатньо резервів для утримання курсу

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Національного банку поки є ресурси утримувати офіційний обмінний курс долара фіксованим.

Про це представники НБУ розповіли агентству "РБК-Україна".

Зазначається, що планів змінювати курс поки немає і він залишиться на рівні 36,6 гривень за долар, а жодних підстав його змінювати наразі немає.

У Нацбанку також зазначили, що ситуація на міжбанківському валютному ринку значно стійкіша, ніж у червні-липні. Цього вдалося досягти завдяки коригуванню офіційного курсу в липні, а також калібруванню валютних обмежень та відкриттю "зернового коридору".

Свій внесок зробило і надходженням міжнародної допомоги, яка з початку війни вже перевищила 19 млрд доларів. Це дає змогу утримувати на достатньому для забезпечення курсової стабільності рівні обсяг міжнародних резервів.

Що сталося із курсом?

Останнім часом долар в обмінниках та кассах банків помітно підріс і сягнув позначки 43 грн/дол.

У Нацбанку вважають, що цей стрибок пов'язаний перш за все з психологічним фактором, а також спекулятивною поведінкою деяких представників ринку.

Ця паніка на валютному ринку почалася на тлі оголошення "часткової" мобілізації в РФ, а жодних об'єктивних економічних обставин для цього немає.

Заступник голови Нацбанку Юрій Гелетій пояснив, що також є проблема незначної нестачі готівкової валюти в каси, яка вже вирішується. НБУ продовжує підтримувати каси банків, однак на доставку готівкових доларів та євро у різні міста потрібна година.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому утворилася ситуація із нестачею валюти і розповідав, який індекс Біг-Маку прорахували в Україні вперше з війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.