Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Є три основні причини: чому банк може заблокувати картку

Зазначається, що також блокування картки може статися через закінчення терміну її дії чи неправильно введений PIN-код

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чому українцям блокують банківські рахунки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У сучасному світі при оплаті послуг чи товарів люди набагато частіше користуються картками, ніж готівкою. Тому, якщо відбувається блокування картки, то це може створити багато незручностей. Існує досить багато причин, чому блокуються карткові рахунки, але є також основні, тобто найрозповсюдженіші.

Про це розповідає Finance.ua.

Фінмоніторинг

Однією з найпоширеніших причин, через які блокуються картки, є порушення вимог внутрішнього банківського фінансового моніторингу. Зазначається, що у кожному банку на вимогу НБУ створено спеціальну службу, яка пильно стежить за тим, які саме операції їхні клієнти проводять за картками.

Якщо людина використовує картку лише для оплати товарів та послуг у торгових мережах, то служба фінансового моніторингу навряд проявить інтерес до такої особи. А ось якщо людина поповнює картковий рахунок готівкою або навпаки часто знімає готівку, то можуть виникнути проблеми. Причина підозра у відмиванні грошей.

Якщо обороти за картками будуть дуже великі (наприклад, перевищать 400 тис. грн на місяць), то людину можуть попросити надати документи, що підтверджують походження коштів на рахунках.

Причому список таких документів може різнитись в залежності від банку, де відкритий рахунок.

Також службу фінансового моніторингу можуть зацікавити ті, хто часто відправляє кошти за кордон або отримує грошові перекази з-за кордону.

"Нетипові операції"

Розробники програмного забезпечення для банків працюють над удосконаленням системи штучного інтелекту, що аналізує операції за карткою. Наголошується, що іноді це допомагає врятувати кошти клієнта від розкрадання шахраями. Існує поняття "нетипова операція". Воно означає дії, які клієнт раніше ніколи не робив.

Наприклад, якщо тривалий час кредитна картка використовувалася тільки для розрахунків у торгових мережах, але раптом з неї вирішили зняти велику суму готівки. Скоріш за все, банк заблокує цю операцію. Після чого відбудеться дзвінок із банку з запитанням, чи точно цю операцію виконує власник картки.

Часто стається, що шахраї обманом змушують виконати ту чи іншу операцію. Наприклад, повідомити їм дані картки (включно з CVV/CVC-кодом) чи підтвердити команду списання грошей з картки або зняття готівки в банкоматах. У цьому випадку лише внутрішня система безпеки може допомогти врятувати гроші.

Рішення виконавчої служби

Зазначається, що ще однією причиною блокування карткових рахунків є наявність виконавчого провадження.

Якщо щодо клієнта банку є рішення суду (наприклад, про примусове стягнення аліментів з неплатника або навіть штрафу за порушення правил дорожнього руху), то на підставі такого документа можуть заблокувати всі карткові рахунки клієнта до моменту погашення заборгованості.

Наголошується, що банки діляться на тих, хто суворо виконує вказівки виконавчої служби (наприклад, ПриватБанк та Monobank миттєво блокують рахунки), та тих, хто може проігнорувати отриману вказівку.

Чи можуть здійснити заблокувати рахунки призовникам

Ми вже писали раніше, що на військовозобов'язаних українців покладені певні обов'язки. У випадку, якщо військовозобов’язаний не дотримується покладених на нього обов’язків, то територіальні центри комплектування та соціальної підтримки мають право складати протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 210 КУпАП.

Крім того, ТЦК та СП мають право складати протоколи щодо порушення статей 2101 та 211.

Якщо особа, яку визнано винною, не погоджується з прийнятою постановою, в неї є право на її оскарження до суду. Якщо військовозобов’язаний не скористається правом на оскарження постанови та не сплатить протягом 10 днів штраф, то постанова передається до виконавчої служби.

Вже після отримання постанови виконавча служба відкриває виконавче провадження та може здійснити блокування рахунків боржника.

Наголошується, що у працівників ТЦК та СП відсутній доступ до рахунків військовозобов’язаних, а просто через неявку за повісткою заблокувати рахунок неможливо.

Раніше ми вже розповідали, про умови оформлення дитячої картки в українських банках. Також ми писали про те, що українські банки розглядають можливість облаштовувати мобільні робочі місця в укриттях у певних районах країни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.