Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блокування рахунків призовників: що потрібно знати українцям

Разом з експертом розбиралися, чи дійсно військовозобов'язаним особам можуть заблокувати банківські рахунки та що робити у такому разі

Фото: Pexels

Військовозобов'язаним особам можуть блокувати банківські рахунки

Фото: Pexels

Зараз мережею активно шириться інформація щодо блокування банківських карток військовозобов'язаних осіб за неявку до ТЦК та СП за повісткою. Дійсно, штрафи за певне порушення існували вже давно, проте лише нещодавно інформація саме про блокування карток почала набирати нових обертів. Таким чином багатьох українців дуже цікавить, чи є такий спосіб покарання законним та, що взагалі про нього відомо.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів керуючий партнер юридичної компанії "Максим Боярчуков та Партнери" Максим Боярчуков.

Чи можуть заблокувати картку військовозобов'язаного за неявку до ТЦК


У Постанові Кабміну №1487 визначено механізм "організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів", де вказані певні обов’язки для військовозобов’язаних, порушення яких передбачає відповідальність за статтею 210 КУпАП.

Таким чином на військовозобов'язаних українців покладені такі обов'язки:

  • прибувати за викликом ТЦК та СП;
  • не змінювати місце проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час без дозволу керівника відповідного ТЦК та СП;
  • негайно повідомляти ТЦК та СП про втрату військово-облікового документа;
  • особисто повідомляти в семиденний термін ТЦК та СП про зміну персональних даних та звіряти не рідше одного разу на п’ять років власні персональні дані з обліковими даними ТЦК та СП.

У випадку, якщо військовозобов’язаний не дотримується покладених на нього обов’язків, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки мають право складати протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 210 КУпАП "Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку".
Максим Боярчуков

Максим Боярчуков

Керуючий партнер юридичної компанії "Максим Боярчуков та Партнери"

До того ж ТЦК та СП мають право складати протоколи щодо порушення статей 2101 та 211. Йдеться про "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та "Зіпсуття військово-облікових документів чи втрата їх з необережності".

У такому разі військовозобов'язаний може бути притягнутий до адміністративної відповідальності й відбувається це таким чином:

  • представниками ТЦК складається протокол, у якому фіксують обставини правопорушення. Вказаний протокол із повідомленням про дату та час розгляду адміністративної справи направляється військовозобов'язаному;
  • у визначений у протоколі день та час керівник ТЦК та СП розглядає адміністративну справу. У випадку якщо з’явилася особа, щодо якої розглядається адміністративна справа, керівника заслуховує його пояснення, або вивчає їх, якщо вони надані у письмовому вигляді;
  • за результатом розгляду, якщо керівник ТЦК та СП дійде висновку про наявність підстав для притягнення військовозобов'язаного до відповідальності, він виносить відповідну постанову. У постанові зазначається розмір штрафу, що підлягає сплаті. Постанова або направляється військовозобов'язаному поштою або вручається йому особисто.

Якщо особа яку визнано винною у вчинені адміністративного правопорушення, не погоджується з прийнятою постановою, в неї є право на її оскарження до суду. Строк оскарження – 10 днів. У випадку якщо військовозобов’язаний не скористається правом на оскарження постанови та не сплатить протягом 10 днів штраф визначений у розмірі, що зазначений у постанові – постанова передається до виконавчої служби, – зазначив адвокат.

За його словами, вже після отримання постанови виконавча служба відкриває виконавче провадження та може здійснити блокування рахунків боржника.

Таким чином, банківські картки військовозобов'язаних дійсно можуть блокуватися, але лише у випадку, який описано вище. У працівників ТЦК та СП відсутній доступ до рахунків військовозобов’язаних, а просто через неявку за повісткою заблокувати рахунок неможливо.

Чи може військовозобов'язаний оскаржити таке рішення


Якщо було складено постанову про притягнення до адміністративної відповідальності, то військовозобов’язаний може скасувати її у судовому порядку протягом 10 днів з дня її винесення.

Для цього необхідно звернутися до суду, за місцезнаходженням ТЦК та СП, з позовною заявою про визнання незаконною та скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення.
Максим Боярчуков

Максим Боярчуков

Керуючий партнер юридичної компанії "Максим Боярчуков та Партнери"

Як пояснив адвокат, за подання такої заяви скаржнику необхідно сплатити судовий збір, що складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб – а саме 536,80 грн.

Також він додав з практичного досвіду, що ТЦК та СП досить часто виносять постанови про притягнення до адміністративної відповідальності з порушенням процедури розгляду таких справ, що надалі стає підставою для їх скасування.

Зокрема, найчастіше суд скасовує постанови з таких підстав:

  • відсутність доказів повідомлення військовозобов’язаного про місце і час розгляду адміністративної справи;
  • складення протоколу неуповноваженою особою;
  • винесення постанови про притягнення до адміністративної відповідальності за відсутності особи, яка притягається;
  • відсутність доказів, що підтверджують вчинення адміністративного правопорушення;
  • не зазначення у постанові нормативного акту, що передбачає відповідальність за правопорушення.

Тож, якщо людина впевнена, що ТЦК та СП незаконно притягнули вас до відповідальності, або ж при розгляді адміністративної справи не було враховано її пояснень та наданих доказів, варто оскаржити таку постанову до суду, – підсумував експерт.

Коли банк взагалі може заблокувати картку військовозобов'язаного


Насправді для військовозобов’язаних осіб немає жодних виключень, а заблокувати картку банк може в тих самих випадках, що і пересічним громадянам. Найпоширенішою підставою для блокування рахунку є наявність відкритого виконавчого провадження.

Таке провадження може бути відкрите на підставі судового рішення про стягнення заборгованості, ухвали суду про забезпечення позову шляхом накладення арешту, чи протоколу про притягнення до адміністративної відповідальності (за порушення правил дорожнього руху або ж за неявку до ТЦК та СП).
Максим Боярчуков

Максим Боярчуков

Керуючий партнер юридичної компанії "Максим Боярчуков та Партнери"

Також серед підстав блокування банківського рахунку може бути:

  • проведення банком фінансового моніторингу та наявність підстав вважати, що наявні на рахунку грошові кошти або не мають джерела підтвердження їх походження;
  • гроші є результатом злочинної діяльності;
  • рахунки пов'язані чи стосуються фінансування тероризму;
  • рахунки пов'язані чи стосуються фінансування розповсюдження зброї масового знищення тощо.

Тобто, не можна точно сказати, що для військовозобов'язаних існують якісь інші підстави для блокування рахунків, все це відбувається згідно з чинним українським законодавством. Однак, якщо людина не погоджується з цим, то вона має повне право оскаржити таке рішення.

Раніше ми розповідали, як вивести кошти з брокерського рахунку. Також ми писали, чому клієнтам ПриватБанку можуть заблокувати картки та рахунки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.