Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Напередодні опалювального сезону активізувалися шахраї – як хочуть заробити "на холоді"

Розповідаємо про те, як не потрапити "на гачок" аферистів, адже вони вигадали нові схеми

Колаж: Pro Гроші

Аферисти постійно маніпулюють вами

Колаж: Pro Гроші

Зима цього року буде досить складною для українців. Армія РФ продовжує бити по важливим об'єктам України. Люди починають скуповувати дрова та буржуйки, аби підготуватися до опалювального сезону. Але аферисти також не втрачають часу та придумують нові схеми, щоб заробити на вас грошей.

Про це пише КП в Україні.

Наразі на сайтах багато оголошень про купівлю та продаж дров, буржуйок чи електричних обігрівачів. Однак оголошень від аферистів там не менше.

Коли ви їм зателефонуєте, то вони проситимуть, щоб ви спочатку переказали гроші, а вже потім вам надішлють товар, пояснюючи: "Розумієте, важкі часи, ледве на їжу грошей вистачає. Хвилююся, а що ви мене кинете?!". Не вірте цьому, адже це маніпуляція.

Аферист одразу просить передоплату, а ви, щоб довести, що ви чесна людина, погодитеся. Однак після того, як ви надішлете гроші шахраям, телефон продавця буде вимкнений.

Нові хитрощі

Звісно, історія з передоплатою не нова. Але нині з’явилися нові хитрощі. Аферист ненароком скаже: "У мене тут вантаж для ЗСУ". Це ще одна маніпуляція.

Шахрай може сказати: "Там велика машина, можу ваше замовлення туди додати. Тільки киньте 1 500 гривень на бензин, щоб авто швидше поїхало до хлопців із ЗСУ".

Ці слова вам скажуть спеціально, адже у такий нелегкий час більшість людей досить вразливі.

Порада

Не платіть наперед невідомо кому. Вам будуть розповідати найзворушливіші легенди, аби "дотиснути" вас зробити передоплату.

Однак памʼятайте, що гроші можуть потрапити до рук аферистів.

Чим ще користуються шахраї

Застосувати таку схему можуть і без паспорта, маючи лише доступ до SIM-карти людини. Раніше ми розповідали, що мета шахрая – замінити SIM-карту, на якій працює ваш номер.

Як це дає доступ до грошей? У кожної людини, що має рахунки в банку, є фінансовий номер телефона. Тобто, це може бути особистий номер, який прив'язаний до картки, застосунків банку, на нього приходять SMS-повідомлення для підтвердження транзакцій тощо.

Якщо аферистам вдасться прив'язати ваш номер до нової SIM-картки, то вони отримають доступ до вашої персональної інформації та рахунків. А далі вони можуть викрасти гроші, купити вашим коштом будь-які товари або ж взяти кредит.

Як потрібно захищати свої номери:

  • перейти на контракт з мобільним оператором;
  • не розголошувати фінансовий номер телефону;
  • відключити послугу віддаленої заміни SIM-карти у свого мобільного оператора;
  • встановити PIN-код на SIM-карту зі складним 8-значним паролем та пароль блокування телефону;
  • зареєструватися в онлайн-кабінеті мобільного оператора.

Раніше ми розповідали, хто такі "чорні ріелтори" і як від них врятуватися. Також сайт Pro Гроші писав про найпоширеніші схеми обману на обміні валют.

Більше про фінансові афери читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.