Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Небезпечний обмін валют: як українців обманюють із доларами

Експерт попередив про найрозповсюдженіші схеми обману на обміні валют

Фото: Pexeles, Pro Гроші. Коллаж: Pro Гроші

Війна змінила тактику "валютних" шахраїв

Фото: Pexeles, Pro Гроші. Коллаж: Pro Гроші

Долар незмінно залишається найпопулярнішою іноземною валютою серед українців, також незмінні і спроби шахраїв нажиться на обміні валют на кожному кроці.

Сайт Pro Гроші зібрав найпопулярніші схеми шахрайства з доларами і запитали в експерта, де треба бути особливо обережним.

Фальшиві купюри

Недобросовісні обмінники можуть підкладати липові "сувенірні" купюри в пачки зі справжніми грошима.

Таке зазвичай відбувається у місцях із великим потоком людей (на вокзалах чи туристичних місцях) і на великих сумах обміну.

Видати можуть як фальшиві гривні, в обмін на долари, так і іноземну валюту, куплену за національні гроші. Найчастіше таким займаються у незаконних обмінниках.

Обмінники одноденки

Шахраї відкривають несправжні пункти обміну валют в орендованих приміщеннях та обманюють відвідувачів у різний спосіб.

Наприклад, можуть прийняти велику суму на обмін і зникнути через чорний хід із грошима, наступного дня обмінник уже не працюватиме.

Такі обмінники спеціально ставлять вигідний курс, щоб залучити клієнтів. Щоб не потрапити на аферистів, перегляньте ліцензію та інші первинні документи обмінника в куточку покупця.

Організовані напади

Це найнебезпечніший вид афер з доларами, який може становити небезпеку для вашого життя та здоров'я.

На клієнтів, які прийшли поміняти кругленьку суму, можуть полювати грабіжники, які отримали від касира інформацію про те, скільки валюти купила людина і де. Такі напади, як правило, плануються заздалегідь.

Що найнебезпечніше сьогодні?

Економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ переконаний, що під час воєнного стану шахраї не ризикуватимуть і обманюватимуть клієнтів таким зухвалим чином. Адже на вулицях повно військових та представників ТРО, а люди стали більш пильними.

"Я знаю, що зараз розпочалося дуже сильне шахрайство на криптовалютних біржах. Реєструються псевдокриптовалютні біржі, на яких нібито можна вкладати та заробляти, але виявляється, що це фейкова біржа", – розповідає Кущ.

Однак небезпека в офлайн світі все ж таки є, зазначає експерт – це обмін доларів на чорному ринку, де ніхто не дає вам жодних гарантій. У мережі ви домовляєтеся з мінялою і на зустрічі він може продати вам усе, що завгодно, а потім швидко виїхати і не виходити на зв'язок.

Раніше ми розповідали про небезпечні TikTok афери і давали поради, як уберегтися від шахраїв під час купівлі квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.