Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Якщо негода пошкодила майно: чи реально українцям отримати компенсацію

Розповідаємо, як українцям зафіксувати збитки за пошкоджене під час негоди майно, щоби отримати за нього компенсацію

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть виплатити компенсацію за пошкодження майна під час негоди

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

З початком зими в Україні різко погіршилися погодні умови. Тож через "капризи" погоди у небезпеці може опинитися й майно українців, Наприклад, через сильні снігопади чи ожеледицю на трасі зазнати пошкоджень може ваш автомобіль.

Сайт Pro Гроші розповідає, що робити українцям, майно яких отримало пошкодження через негоду.

Отже, алгоритм дій має бути таким:

  • найперше — фіксуйте пошкодження. Автомобіль чи інше майно потрібно сфотографувати, причому світлини з пошкодженнями майна мають бути з різних ракурсів;
  • викличте поліцію, аби правоохоронці підтвердили час та місце пошкодження майна, склали протокол;
  • знайдіть свідків, які зможуть підтвердити наслідки;
  • також потрібно з'ясувати, хто є балансоутримувачем території, де сталася надзвичайна ситуація. Після цього розпочнеться процес судів та експертиз.

Чи є шанс на отримання компенсації

Тут потрібно розуміти, що сам процес з'ясування обставин буде тривалим, і не завжди спори у суді закінчуються виплатою компенсації стороні, яка вважала себе постраждалою.

Спочатку суд буде з'ясовувати, яка саме організація (ЖЕК, ОСББ, банк, магазин тощо) відповідальна за нанесені вашому майну пошкодження. Наприклад, якщо ваш автомобіль зазнав пошкоджень через падіння дерева, то експертиза ще має з'ясувати, чи було це дерево аварійним.

Втім, падіння дерева на автомобіль цілком може статися через недбалість комунальників. Але навіть тоді це не означатиме, що ви отримаєте компенсацію, адже може з'ясуватися, що ваша автівка була припаркована з порушенням правил.

Компенсація за цькування на роботі

Негативні дії керівника або окремих працівників, спрямовані на приниження іншого співробітника (мобінг), в Україні відтепер під забороною.

Річ у тому, що Верховна Рада 16 листопада ухвалила у другому читанні законопроєкт № 5748, який закріплює заборону вчиняти стосовно працівника дії, описані вище – які підпадають під визначення мобінгу. Керівники повинні моніторити настрої та атмосферу, що склалися у колективі, і при виявленні негативних ознак – негайно вжити заходи, що зможуть виправити ситуацію.

Також роботодавець повинен здійснювати профілактику ризиків і напруги на робочому місці, проводити інформаційні, навчальні та організаційні заходи із запобігання та протидії мобінгу. Адже за рівень фізичного та психічного здоров'я працівників відповідатиме якраз керівник – у законопроєкті передбачається адміністративна відповідальність за систематичне застосування різних форм цькування.

Співробітник повинен отримати матеріальне відшкодування, якщо був змушений звільнитися з посади через погані стосунки в колективі. Роботодавець гарантовано має виплатити колишньому працівнику допомогу у розмірі не менше тримісячного середнього заробітку.

Раніше ми розповідали, як українцям отримати компенсацію за пошкоджене під час бойових дій житло. Також ми писали, за яких умов українцям списуватимуть кредити за житло та автомобілі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.