Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Комусь квартира, а комусь борги: як ділиться майно під час розлучення

Із досвідченим юристом розбираємось, як відбувається розподіл майна та боргів під час розірвання шлюбу

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розділ майна залежить від договору сторін

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розлучення – малоприємна процедура, яка, крім усього іншого, передбачає і розділення спільного майна, що подружжя нажило у шлюбі. На цьому підгрунті виникає безліч спорів та судових тяжб, які тривають роками і лише погіршують стосунки колишньої пари.

Сайт Pro Гроші поспілкувався із адвокаткою адвокатського бюро "ЮФ "Семенова і Партнери", кандидаткою юридичних наук, старшою науковою співробітницею НДІ правового забезпечення інноваційного розвитку Національної академії правових наук України Мариною Семеновою.

Розділ майна залежить від того, чи укладали ви шлюбний договір під час одруження, у якому торкалися цього аспекту.

Якщо укладено такий договір, під час розділу майна враховуються його умови. Якщо шлюбного договору немає, розподіл майна може здійснюватися у добровільному порядку, або, якщо подружжя не досягли згоди, у судовому порядку.

Умови поділу майна можуть бути передбачені в спеціальному договорі про поділ майна або визначатися у шлюбному договорі подружжя. Різниця між цими договорами полягає в тому, що предметом договору про поділ є майно, яке вже належить подружжю на праві спільної власності, у той час, як умови шлюбного договору можуть стосуватися майна, яке подружжя придбає у майбутньому і яке відсутнє на момент укладення договору.
Марина Семенова

Марина Семенова

Адвокат адвокатського Бюро "ЮФ "Семенова і Партнери", кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник, НДІ правового забезпечення інноваційного розвитку Національної академії правових наук України

Шлюбний договір можна укласти в будь-який час до розірвання шлюбу, а договір про поділ майна можна укласти навіть після розірвання шлюбу.

Для їх оформлення необхідно звернутися до нотаріуса, ці документи сильно полегшать весь процес.

Позов до суду

Якщо подружжя не досягло згоди, це питання вирішується у судовому порядку, шляхом подання позову про розподіл майна.

При цьому необхідно врахувати, що до вимог про поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у три роки.

Під час розділу майна суд звертає увагу в першу чергу на те, є майно спільним або ні, тобто придбано воно у шлюбі або до шлюбу, за які кошти було придбано майно та яким чином один з подружжя став його власником.

Наприклад майно, отримане у спадок, не підлягає розподілу та є власністю того з подружжя, хто отримав спадок.

Під час розгляду справи про розділ майна суд, по-перше, визначає розмір часток чоловіка та жінки в праві на майно, по-друге, здійснює поділ майна відповідно до встановлених часток.

Також звертають увагу на те, з якого часу шлюбні відносини припинені фактично, тобто з якого часу подружжя мешкають окремо, оскільки якщо майно придбано під час окремого проживання за власні кошти одного з подружжя, воно також не підлягає розділу, – розповідає експертка.

За загальним правилом, встановленим Сімейним Кодексом України, майно, набуте подружжям за час шлюбу, є спільним майном, крім речей для особистого користування, наприклад, одяг, коштовності та ін.

Тому при визначенні розміру часток кожного з подружжя суд виходить з того, що частки майна дружини та чоловіка є рівними. Це правило діє також у тому разі, якщо, один із подружжя не мав з поважних причин (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) чи самостійного заробітку.

Однак є два випадки, коли суд може зменшити або збільшити частку одного з подружжя.

Суд може збільшити частку того, з яким проживають неповнолітні або повнолітні непрацездатні діти, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення нормальних потреб.

А зменшити частку одного з подружжя можуть, якщо він не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, втрачав гроші, або використовував інше майно на шкоду інтересам родини.

Поділ нерухомості

Тут треба враховувати, що якщо, наприклад, житловий будинок не може бути реально поділений між двома, а інший з подружжя не згідний отримати грошову компенсацію замість своєї частки або інша сторона не бажає сплачувати таку компенсацію, то суд визнає за кожним із подружжя право власності на належну їм частку в спільному майні без його реального поділу і залишає майно у їх спільній частковій власності.

Тобто квартира або будинок будуть належати відразу обом, а значить і реалізувати нерухомість буде не так просто.

Кому дістаються борги

Хто має виплачувати борги за кредитами після розлучення залежить від деяких умов. Не обов’язково якщо один з подружжя взяв кредит, у іншого виникає зобов’язання сплачувати його спільно з колишнім, наголошує Семенова.

Борг за кредитним договором, який укладено одним з подружжя, ділиться між колишнім подружжям за таких умов:

  • кредитний договір укладений під час шлюбу;
  • кредитний договір укладений в інтересах сім’ї;
  • одержаний кредит використаний в інтересах сім’ї, а не у власних, не пов’язаних із сім’єю, інтересах одного з подружжя.

Борг сплачується тільки одним з подружжя, якщо кредит був взятий до укладення шлюбу або на особисті потреби, а не в інтересах сім’і. Наприклад, один з подружжя взяв кредит для придбання автомобіля та продовжує користуватися ним після розірвання шлюбу.

Також борги за кредитним договором, набуті одним з подружжя у спадок, лягають на плечі лише однієї людини.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можна отримати у спадок чужі борги і розповідав, як оформити спадщину на квартиру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.