Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям списуватимуть кредити за житло та авто – які умови

Законопроєкт ухвалили у другому читанні, його фінальна версія значно змінена

Фото: ЮНИСЕФ, ICRC. Колаж: Pro Гроші

Українцям доступно списання кредитів за зруйноване майно

Фото: ЮНИСЕФ, ICRC. Колаж: Pro Гроші

Комітет Верховної Ради України з питань податкової та фінансової політики ухвалив у другому читанні законопроєкт, яким передбачається списання кредитів на житло та автомобілі, чи призупинення виплат за позикою.

Деталі повідомив член комітету та народний депутат Ярослав Железняк на особистій сторінці в Telegram.

Верховна Рада направила законопроєкт на доопрацювання у липні поточного року, але в першому читанні його підтримали 283 депутати. У фінальній версії текст документа значно змінився, зокрема з нього забрали обмеження щодо площі нерухомого майна та двигуна у транспортних засобах.

Отож, згідно з фінальною версією, законопроєктом пропонується дозволити призупинити виплати за кредитами фізичним особам-позичальникам, якщо ті мають підтверджувальні документи стосовно пошкодження або знищення рухомого/нерухомого майна внаслідок активних бойових дій.

Пункт також розповсюджується на майно, яке знаходиться на тимчасово окупованій території України або в місцях воєнних дій. Окрім цього позичальникам можуть повністю списати заборгованості у випадку, якщо житловий будинок чи квартира знищені внаслідок війни.

У першому читанні законопроєкт обмежував загальну площу нерухомості, на яку взяли кредит, а саме не більше 140 квадратних метрів для квартири та 250 квадратних метрів для приватного будинку. Тепер цієї умови немає, проте оселя станом на 23 лютого 2022 року повинна бути єдиним місцем проживання сім'ї позичальника.

"Інші збитки кредитора, наприклад, неотримані проценти, є упущеною вигодою та можуть бути відшкодовані відповідно до законодавства коштом держави-агресора", – повідомив народний депутат.

Списання автокредитів

Те ж саме розповсюджується на знищені внаслідок війни транспортні засоби: заборгованість анулюється, якщо до 24 лютого автомобіль був єдиним у родині позичальника. Плюс боржник повинен не мати боргу за договором станом на 23 лютого, тобто прострочка повинна бути відсутня для анулювання позики. У першому читанні існувало обмеження стосовно робочого об'єму двигуна, який не має перевищувати 2 500 см.

Українці можуть подати заявку в період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення. У всіх випадках кредиторам необхідно надати підтверджувальні документи, які вони вимагатимуть.

Компенсація українцям за зруйноване житло

Нагадаємо, що в державі функціонує Фонд з ліквідації наслідків збройної агресії Росії, куди надходять кошти за арештовані та конфісковані російські активи. З цього фонду виплачуватимуть компенсацію за пошкоджене чи зруйноване житло. Таким чином не потрібно очікувати виплати репарацій, щоб відшкодувати людям втрату домівки.

Для отримання коштів потрібно подати заяву за допомогою додатку "Дія" або у місцевому відділенні ЦНАПу. Також варто скласти акт обстеження, висновок якого повинен підтвердити факт пошкодження чи повного руйнування. Після цього власника нерухомості внесуть у відповідній реєстр.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що за цькування на роботі платитимуть компенсацію. Також ми повідомляли, що кияни зможуть компенсувати круглу суму після купівлі генераторів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.