Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Який штраф за невчасну сплату єдиного податку? Про що треба знати підприємцям

З'ясувалось, які покарання загрожують ФОП за невчасну сплату податків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які штрафи загрожують ФОПам

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні за несвоєчасну сплату податків нараховують штрафи.

Про це нагадали в Головному управлінні ДПС у Житомирській області.

Які штрафи за несплату єдиного податку

  • Для ФОП 3 групи оподаткування у випадку протермінування сплати до 30 календарних днів доведеться сплатити штраф 5%, якщо платіж затримали на більше, ніж 30 календарних днів – 10%;
  • Для ФОП 1 та 2 груп за несплату єдиного податку за січень, лютий та березень 2022 року доведеться сплатити штраф у розмірі 50%.

Зазначимо, що пеня нараховується після 90 днів від несплати заборгованості.

Який штраф за невчасну подачу звітності

  • за перше порушення доведеться заплатити 340 грн штрафу;
  • повторне – 1020 грн

Чи стягують штраф за несплату ЄСВ

Штраф та пеня за невчасну сплату не нараховуються у військовий час та впродовж трьох місяців після його завершення.

Однак, за невчасну сплату єдиного соціального внеску за лютий та січень 2022 року застосовується адміністративна відповідальність: так, за невчасну сплату за перше порушення в розмірі від 40(680 грн.) до 80 (1360 грн.) неоподаткованих мінімумів (17грн) протягом року, а за друге порушення – 150-300 (2550-5100 грн.) неоподатковуваних мінімумів.

Хто може не сплачувати ЄСВ під час війни

У Державній податковій службі повідомили, що 15 березня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" № 2120-IX відповідно до якого з 1 березня 2022 року до припинення воєнного стану, а також протягом 12 місяців після такого припинення не сплачувати єдиний внесок за себе мають право:

  • фізичні особи – підприємці;
  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • члени фермерського господарства.

Крім того, на період мобілізації роботодавці – платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування, ФОПи які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Які зміни в оподаткуванні заплановані на 2023 рік

У нинішньому році змінилися ліміти доходу для підприємців усіх груп, як і ставки єдиного податку, оскільки ці суми вираховують з розміру мінімальної заробітної плати. Так, ФОПи не можуть перевищувати наступні значення свого доходу:

  • 1 118 900 грн (167 мінімальних зарплат) – 1 група;
  • 5 587 800 грн (834 мінімальних зарплат) – 2 група;
  • 7 818 900 гривень (1 167 мінімальних зарплат) – 3 група.

Також у 2023 році уряд планує скасувати можливість користування спрощеною системою оподаткування, тобто сплати 2% з доходу для підприємців 3 групи. Першими під зміни потрапили організатори лотерей, азартних ігор і парі, тобто букмекери. Вони вже не мають права на "спрощенку". Всім іншим ФОПам нададуть перехідний період, але варто пам’ятати, що повністю скасувати систему планують вже влітку.

Раніше ми писали про те, коли в Україні відмовляться від "спрощенки" і повернуть ставку 5% для ФОПів 3-ї групи. Також ми розповідали, яке покарання може отримати ФОП, якщо не буде платити податки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.