Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Яке майно заборонено арештовувати через борги – повний перелік

Арешт застосовують, щоб зберегти майно для подальшої реалізації чи щоб конфіскувати його

Фото: Pixabay, Freepik. Колаж: Pro Гроші

Список речей, які виконавча служба не може стягувати через борги

Фото: Pixabay, Freepik. Колаж: Pro Гроші

Боржники в Україні можуть втратити майно рішенням виконавчої служби. Спершу його описують, а потім накладають арешт, обмежуючи право власника користуватися до вилучення. Але існують винятки, тобто майно, яке заборонено стягувати за виконавчими документами.

Про це йдеться у додатку до Закону України "Про виконавче провадження".

Перелік речей, які заборонено арештовувати

  • Предмети побутового користування, гігієнічні засоби, кухонне приладдя, одяг і взуття.
  • Вироби медичного призначення та лікарські засоби, необхідні боржнику чи членам його родини на утриманні за медичними показаннями.
  • Меблі, якщо залишилося по одному стільцю/ліжку на особу в сім’ї, один стіл і шафа.
  • Один холодильник на сім’ю.
  • Телевізор і персональний комп’ютер на сім’ю, мобільний телефон на кожного члена родини.
  • Запас питної води та продукти харчування, необхідні боржнику та сім’ї з розрахунку на три місяці; гроші для купівлі вказаного майна в розмірі трикратної мінімальної зарплати на кожну особу.
  • Предмети, що потрібні для здійснення релігійних культів і ритуальних обрядів, професійних занять, якщо ця діяльність є єдиним джерелом доходу, а також знаряддя кустарної і ремісничої праці, книги.
  • Паливо, необхідне для приготування їжі на кожен день та опалення (протягом опалювального сезону) житлового приміщення.
  • Племінна, молочна і робоча худоба (по одній одиниці), кролики (дві пари), птиця (п’ять штук), корми, якщо вказане майно не використовується для ведення підприємницької діяльності.
  • Насіння для посіву та незібраний урожай, якщо боржник займається індивідуальним сільським господарством, а на земельну ділянку не накладено стягнення.
  • Сільськогосподарський інвентар за умови індивідуальної діяльності.
  • Автомобіль, яким забезпечена людина з інвалідністю безоплатно чи на пільгових умовах, а також допоміжні засоби реабілітації.
  • Призи, державні нагороди, почесні та пам’ятні знаки, якими нагородили боржника.

Окремо слід вказати, що виконавець не може арештувати природний газ оператора газосховищ, який застосовують для здійснення господарської діяльності. Зокрема мова про власні виробничо-технічні потреби.

Процедура вилучення арештованого майна

Після винесення постанови про арешт майна на реалізацію дається термін, встановлений державним виконавцем. Але це роблять не раніше ніж через п’ять днів. Якщо мова про їжу та речі, які швидко псуються, то їх стягують одразу після накладення санкцій.

Що стосується цінних паперів і дорогих металів, зокрема золота, срібла, платини, каменів і перлів, то їх негайно передають на зберігання Національного банку України. Процедура арешту цінних паперів визначена Кабінетом Міністрів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям частково скасують арешт рахунків через борги та розповідав, хто отримає доступ до грошей. Також ми повідомляли, що користуватися арештованими коштами хочуть дозволити деяким українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.