Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Користуватися арештованими коштами хочуть дозволити деяким українцям – що відомо

Українським банкам з 9 травня 2023 року знову дозволили заарештовувати рахунки клієнтів, які мають заборгованість

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для українських військових хочуть скасувати обмеження щодо користування гарантованою сумою

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні банківські установи знову почали арештовувати рахунки клієнтів, які мають заборгованість менш ніж 100 000 гривень, на вимогу виконавчих органів. Проте, українським військовослужбовцям хочуть дозволити користуватися всією сумою заарештованих коштів.

Про це йдеться у змісті законопроєкту №9299.

Після того, як в Україні набув чинності Закон, який передбачає повернення арештів на рахунки громадян, які мають заборгованість менш ніж 100 000 гривень, клієнтам дозволили користуватися гарантованою сумою у розмірі 13 400 гривень на місяць.

Проте, 15 травня 2023 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт, автори якого хочуть зняти таке обмеження для військовослужбовців на період воєнного стану та дозволити їм користуватися всією сумою арештованих коштів.

Що загрожує українцям через борги банкам?

Наразі українське законодавство не передбачає скасування нарахування відсотків за користування кредитними коштами на період дії воєнного стану. Тобто, позичальник має сплачувати тіло кредиту та нараховані відсотки.

Однак, під час дії воєнного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення виконання грошового зобов’язання за відповідним договором, до позичальника не можуть бути застосовані штрафні санкції.

Це означає, що українці не несуть відповідальність перед фінустановою, якщо прострочать зобов’язання за кредитом. Усі штрафи та пені не нараховуватимуться:

  • у випадку прострочення зобов’язань за кредитом не буде нараховано штрафні санкції, зокрема штраф, пеня та інші платежі, які вказані в кредитному договорі;
  • кредитор не має права підіймати процентну ставку за користування кредитом у випадку невиконання зобов’язань. За винятком, коли договір передбачає встановлення змінюваної процентної ставки;
  • всі штрафи, пені та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит, нараховані з 24.02.2022 року за прострочення виконання зобов’язань за кредитним договором, підлягають списанню.

Раніше ми розповідали, чи вигідно зараз позичати гроші в банку. Також ми писали, чи можуть українцям заблокувати усі рахунки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.