Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Monobank затримує розблокування рахунків? Чому нелегко зняти арешт з картки

Клієнту довгий час не розблоковують рахунок, хоча відповідна постанова від виконавчої служби наявна

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Клієнту Monobank не розблокували рахунок після накладеного арешту

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Клієнту Monobank за виконавчим запитом заблокували банківський рахунок. Але згодом зняли арешт на суму 13 400 грн, як це дозволяє законодавство. Втім виконання цього запиту з боку Monobank затягнулося.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувач Дмитро Нагорний розповів, що фінансова установа довгий час не знімає арешт із заблокованого рахунку. Запит від виконавця надійшов у Monobank ще 12 травня, аналогічна постанова від 12.05.2023 є в Автоматизованій системі виконавчого провадження. Але банк не поспішає задовольнити запит і розблокувати рахунок на суму 13 400 грн (розмір двох мінімальних заробітних плат).

"При цьому служба підтримки банку ще з понеділка каже, що ось 1-2 дні й все буде розблоковано, а минуло вже п’ять днів від подібних повідомлень. При цьому оператор спілкується не зрозуміло як: з трьох питань у чаті обирає одне і відповідає лише на нього відпискою, чи йде з’ясовувати інформацію, зникає на дві години, а вже після цього відписка", – констатував чоловік.

Він зауважив, що процес блокування здійснюється чи не одразу після отримання постанови, тоді як на зворотний процес доводиться чекати тиждень чи більше. Навіть після надання цієї інформації службі підтримки нічого не змінилося, хоча всі строки розблокування, які надавав Monobank, давно пройшли.

Навіщо банк накладає арешти

Цього вимагає відповідний закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень та рішень інших органів під час дії воєнного стану". Він зобов’язує повернути арешти банківських карток, на яких є заборгованість менше ніж 100 000 гривень.

На час дії воєнного стану діяла Постанова Кабінету Міністрів, яка знімала арешти виконавчої служби з рахунків, але нещодавно прийнятий закон її скасував. Як зауважив один зі співзасновників Monobank Олег Гороховський, ризик блокування існує в понад 400 тис. клієнтів.

Але можна домогтися часткового зняття арешту на суму 13 400 гривень та користуватися цими коштами далі. Власники рахунків мають:

  • звернутися до виконавця із відповідною заявою;
  • дочекатися, поки виконавча служба відправить запит у банк про зняття арешту на вказану суму.

Власне, саме така історія сталася у клієнта Monobank. Він домігся послаблення санкцій, проте змушений чекати невідомо скільки, поки банк виконає постанову виконавця.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що отримання спадщини може затягнутися та розповідав, яка проблема виникла в клієнтки Monobank. Також ми повідомляли, що клієнт Monobank помітив відсутність важливої функції у додатку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.