Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям частково скасують арешт рахунків через борги: хто отримає доступ до грошей

Вільно користуватися своїми коштами навіть на арештованих рахунках зможуть фізособи-боржники

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Маріупольцям дозволять користуватися арештованими коштами під час війни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям дозволять користуватися грошима, навіть якщо рахунки заблоковані на вимогу виконавчої служби. Відомо, що така можливість буде у жителів Маріуполя на період дії воєнного стану.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Маріупольської міськради.

Зазначається, що грошима з арештованих рахунків зможуть користуватися фізичні особи-боржники.

"Тобто є можливість здійснювати видаткові операції в одному банку в межах двох мінімальних розмірів зарплати на місяць", — зазначили у мерії.

Чому банки блокують картки українців

Справа у новому Законі, який зобов'язує фінансові установи блокувати рахунки своїх клієнтів, якщо вони мають борг до 100 тисяч гривень. При цьому українці із заарештованими рахунками дозволили користуватися сумою у розмірі двох мінімальних зарплат, а саме 13 400 гривень.

Для цього клієнтам потрібно:

  • звернутися до виконавця із відповідною заявою;
  • виконавець своєю чергою має надіслати до банку постанову на зняття арешту на суму 13 400 грн за одним із рахунків клієнта.

З яких ще причин банк може заблокувати картку

Якщо з'явиться підозра в шахрайстві, через незрозумілі дії на картці чи в додатку. Наприклад, у разі трьох невірно введених PIN-кодів доступ до рахунку закриють.

Накласти обмеження на користування картками банк може, якщо впродовж одного дня спостерігатиметься активне зняття готівки. Такі дії можуть бути застосовані на випадок, якщо картку клієнта було викрадено.

Як дізнатися про борги

Ця інформація доступна у Єдиному реєстрі боржників. Для цього на сайті потрібно ввести:

  • ПІБ
  • дату народження
  • Реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Тут же можна отримати інформацію, щодо органу виконавчої служби, засоби зв’язку та ПІБ державного виконавця, в якого перебуває документ щодо вашої заборгованості.

Крім того, вказану інформацію можна перевірити у застосунку "Дія". Для цього потрібно перейти у розділ "Виконавчі провадження".

Раніше ми розповідали, чи вигідно зараз позичати гроші в банку. Також ми писали, що перед тим, як видати кредит клієнтам, банки перевірятимуть, чи має він заборгованість за світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.