Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як зрозуміти, що ви на гачку у шахрая: ТОП-5 схем

На такі схеми аферистів ведуться навіть розумні люди

Фото: Чернігівгаз, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї вигадують нові та винахідливі способи заробити "легкі" гроші

Фото: Чернігівгаз, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Здавалося б, потрапити на хитрощі шахраїв не так вже й складно. Навіть якщо ви вважаєте, що вас не провести, вони вигадують все хитріші способи. Зробити це можуть настільки спритно, що ви не зрозумієте, як втратили свої заощадження.

Pro Гроші розповідають про найпоширеніші схеми шахраїв.

Підставний покупець

Ви виставляєте товар на інтернет-майданчиках для продажу речей. Вам пише чи дзвонить потенційний покупець. Як правило, він ставить поверхневі питання і нібито погоджується купити ваш товар.

Якщо шахрай зустрів вас на OLX, то швидше за все він попросить вас оформити OLX-доставку. Для цього він надішле вам посилання, в якому ви повинні нібито оформити доставку, ввівши свої особисті дані та (найважливіше) реквізити банківської картки, включаючи термін дії та тризначний код СVC. Після цього з вашого рахунку спишуть усі гроші. Незабаром ви зрозумієте, що посилання, яке вам надіслали спеціально створена сторінка в інтернеті під цю схему.

На інших інтернет-майданчиках вам можуть зустрітися і нахабніші шахраї. Вони пропонують надіслати кур'єра чи таксиста, а оплату перевести на картку. Далі аферист просить як номер карти, а й термін дії і СVC. Аргументом найчастіше є те, що кошти переводяться "з рахунків організації" і там складніша процедура.

Паралельно поряд з вами вже стоїть роздратований таксист чи кур'єр, ви нервуєте та поспішайте. У такому стані людина може назвати всю необхідну шахраям інформацію.

Щоб зберегти свої гроші, ніколи не передавайте нікому більше даних про свою банківську картку, ніж її номер. Якщо ви вже потрапили на прийом – негайно телефонуйте в банк і блокуйте картку.

Заблокована картка

Найчастіше надходять дзвінки, під час яких людина видається "співробітником банку". Шахрай повідомляє вам, що вашу картку нібито заблокували. А щоб розблокувати, потрібно назвати номер банківської картки, термін дії і тризначний код СVC. Далі все буде, як у попередньому прикладі. Якщо ви не встигнете швидко зреагувати та заблокувати картку, гроші з неї знімуть.

Щоб з вами не трапилася подібна неприємність, достатньо встановити собі на телефон програму, яка показує, як цей номер підписаний в інших людей. Найчастіше це будуть нецензурні слова або ж "Шахраї", "Розводняк" тощо. Так ви зможете відразу отримати попередження та взагалі не відповісти на такий дзвінок.

Відкупитись від штрафу

Якщо ви припаркували машину з порушенням правил дорожнього руху, ви також можете потрапити до рук шахрая. Як правило, під двірник він кладе записку з вимогою перерахувати, наприклад, 200 грн. В іншому випадку він погрожує надати фотодокази вашого порушення правоохоронцям. Схема має шанс на виживання, адже знайдуться люди, яким простіше віддати 200 грн без зайвого клопоту, ніж заплатити штраф. Згідно з правилами дорожнього руху, зараз в Україні за неправильне паркування штрафують на суму від 340 до 1700 грн.

Щоб не потрапити до рук шантажистів, достатньо просто не порушувати правила дорожнього руху. Однак, навіть якщо таке з вами вже трапилося, не поспішайте платити шахраям. Адже вони можуть передати знімки правоохоронцям навіть якщо ви заплатите.

Знайомий у біді чи збори на лікування

Найчастіше такі повідомлення розповсюджують через соцмережі. У знайомого на сторінці з'являється повідомлення про те, що хтось потрапив до лікарні з тяжким діагнозом, а на лікування потрібна велика сума грошей. Іноді до посту додаються фото медичних документів. Там же вказано і номер картки.

Також може бути розсилання по друзях. Частина людей відгукнуться на прохання про допомогу та переказують гроші. Однак у результаті може з'ясуватися, що сторінку зламали, а зображення документів вкрадені з інших джерел та змінено у графічних редакторах.

Є й інший варіант подій. Шахраї прямо дзвонять жертві та кажуть, що її близький у біді. Найчастіше дзвонять пенсіонерам і розповідають, що син потрапив в аварію чи неприємність, від якої нібито можна "відкупитись". Варіанти можуть бути різними: упіймали на наркотиках, збив людину, побився. Наразі він затриманий і не може говорити сам.

Найпростіший спосіб перевірити інформацію, зв'язатись з вашим знайомим або його близькими по телефону. Від тих, хто розміщує заклики про фінансову допомогу через соцмережі, просіть повний пакет документів та звіти про отримані та витрачені кошти. Якщо збір ведеться від імені благодійного фонду, варто знайти офіційні контакти та уточнити, чи правда організація має до цього відношення.

"Газівники" та інші "фахівці", які ходять по квартирах

Шахраї можуть потрапити до вашого будинку, представившись співробітниками газових служб або водоканалу. Вони перевіряють плити, труби та комунікації, обов'язково знаходять поломку та пропонують встановити дороге обладнання, наприклад, лічильники або газовий аналізатор, який зреагує на витік і допоможе уникнути спалаху та вибуху.

Шахраї можуть тиснути, маніпулювати. Наприклад, запевняють, що без спеціального пристрою найближчим часом може статися витік газу, внаслідок якого будинок може вибухнути.

Найчастіше жертві можуть встановити марний прилад за пристойну вартість. Крім того, невдовзі після приходу таких гостей квартиру можуть пограбувати.

Щоб уберегтися від подібних історій, достатньо не пускати до хати сторонніх людей. А якщо вони наполягають, просіть назвати ім'я та прізвище. І не полінуйтеся зателефонувати до компанії, з якою до вас прийшли, щоб уточнити, чи направляли до вашої оселі таких співробітників.

Раніше ми розповідали, хто такі "чорні ріелтори" і як від них врятуватися. Також сайт Pro Гроші писав про найпоширеніші схеми обману на обміні валют.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.