Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як захистити свої гроші від спокус та надмірних витрат – секрети від експерта

Головне у цій справі – витримати 100 днів, а далі ви самі не захочете брати кошти з фінансової подушки

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть навчитися відкладати гроші

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Інколи відкласти гроші на свою мрію чи справу не так просто, як здається. Саме тому не всі люди витримують та витрачають свої кошти повністю до наступної зарплати, а хтось навіть виходить в мінус. Та щоб цього уникнути можна дотримуватися лише кількох правил, які допоможуть вам ніколи не чіпати свою фінансову подушку.

Про це розповідає фінансова експертка Олена Набатова.

  • Відкладайте 10% із кожного свого отриманого доходу, поки не сформуєте запас на 12 місяців бездіяльності. Так у вас ніколи не буде фінансова подушка на 0. Якщо взяли кошти із неї (а для перших 100 днів це нормально), то не сваріть себе, а продовжуй відкладати у по 10%.
  • Якщо відкладаєте готівкою, то знайди співучасника, який допоможе протриматися 100 днів і не чіпати ці кошти. Як варіант, гроші можна зберігати або в людини, якій вірите, але кожного разу розповідайте цій людині усі зміни які робите. Також щоразу коли кладете готівку, то записуйте зверху на листочку – ведіть облік суми. Важливо бачити прогрес, а також маленький сором стримає вас брати просто так гроші, які вже відклали.
  • Якщо відкладаєте на картку – розділіть банки. В одному банку основна картка, а фінансова подушка – в іншій установі й бажано на віртуальній картці. Переказ на неї має бути без комісії. Плюс для витрат у вас фізична карта та підв'язана до телефону основна картка. А щоб витратити із фінансової подушки, треба зробити додаткові дії й часто це стримує.

"На моїй подушці три валюти: гривня, usd, usdt. Почніть відкладати перші 30 днів у доларі. Або в usdt на біржі. Будь-які додаткові дії, які потрібно виконати, щоб витратити ці кошти – стримають. Особливо, коли мова про зміну курсу обміну або вивід назад із біржі", – розповідає експертка.

  • Створіть гривневу банку в монобанк, із цільовою сумою, яку потрібно накопичити. Це буде приємне накопичення в форматі гри. Ви будете бачити постійний прогрес і зменшення суми до повної банки. Дуже дієво робити в парі з третьою рекомендацією.

Експертка запевняє, що головне у цій справі – витримати 100 днів. Далі брати кошти з фінансової подушки ви не захочете самі.

Фінансовий календар на рік

Раніше ми вже розповідали, що бажано постійно формувати стратегії на рік. 2023-й не став виключенням. Тому ми сформували для вас економічний календар й врахували особливості кожного сезону та навіть місяця.

Наприклад, у вересні – починаємо вкладатися в навчання. Це не лише початок нового навчального року для школярів, а й час старту безлічі нових курсів та програм для дорослих.

Інвестиція у власний розвиток – це завжди доречно. До слова, після проходження бізнес-курсів для початківців, ви ризикнете відкрити власну справу і це поверне ваше життя в абсолютно інше русло.

Якщо вас зацікавила ця тема, то більше інформації ви знайдете тут.

Раніше сайт Pro Гроші вже пояснював, як навчити дитину фінансовій грамотності. Також ми повідомляли, як змінились фінансові звички українців під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.