Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як витратити гроші, яких немає, та ще й заробити – дієвий лайфхак

Експерт стверджує, що це цілком можливо, однак варто дотримуватися кількох правил

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Варто завжди розуміти доцільність взяття кредиту

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Більшість українців знайомі з кредитами. Вони беруть їх на власні потреби, а потім намагаються якнайшвидше позбутися, аби не накопичувалися великі відсотки. Однак іноді саме кредитні кошти або ті, які ви взяли в борг, можуть вам принести чималий дохід.

Про це сайту Pro Гроші розповіла кандидатка економічних наук, експертка фінансового планування та бізнес-тренерка Віра Фостяк.

Як витратити гроші, яких немає

Якщо говорити про кредитні кошти, то потрібно розглядати такий варіант, коли інвестиції приносять більший дохід у відсотках, ніж виплата цих відсотків за кредит. При цьому ви навіть можете і заробляти. Для цього є кілька можливостей.

Якщо ви фізична особа чи підприємець, то можна взяти кредит під 0%. Але коли ви вже працюєте і маєте певний оборот по рахунку. І, відповідно, це може бути 0% під відкриття бізнесу. Виходить, якщо бізнес працює, то ви повертаєте лише тіло кредиту, а також заробляєте, адже він може принести рентабельність 20-30%, – говорить експертка.

Однак в такому варіанті є і мінус. Адже як заставу ви віддаєте будинок чи квартиру. І завжди існує ризик, що бізнес не запрацює.

Також є варіант іпотечного кредиту, коли ви його берете під низький відсоток. Це діє для певної категорії людей, серед яких:

  • медичні працівники;
  • військові;
  • науковці;
  • поліціянти.

Це ті люди, які можуть взяти цей кредит та купити собі квартиру. Виходить, що це інвестиція в нерухомість, а вартість нерухомості завжди зростає, – додала Віра Фостяк.

Куди невигідно вкладати гроші

Витрачати кредитні чи боргові гроші на фондових біржах невигідно.

У такій справі треба бути трейдером з досвідом, щоб ті відсотки, які ви заробите, були більші, ніж відсотки по кредиту, – стверджує експертка.

Такий варіант як депозит чи облігації теж програшний. Їх дохідність є нижчою, ніж відсотки по кредиту у готівці.

Головні помилки при оформленні кредитів

Раніше ми вже розповідали про розповсюджені помилки при оформленні кредитів. Загалом їх є декілька. Найголовніша – нерозуміння доцільності взяття кредиту.

Ціль, яка сьогодні здається необхідною для досягнення, і для якої потрібні ці гроші, має бути розглянута з критичної точки зору. Тому для початку варто знайти шляхи, які допоможуть вам розв'язати проблеми без кредитних грошей.

Не варто забувати про розуміння реальної вартості кредиту за підсумком періоду. Також не варто вестися на гучні оголошення про вигідні умови та пам'ятайте, що треба вміти порівнювати пропозиції від різних кредитних організацій.

Детальніше про це ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому банки можуть відмовити в наданні кредиту. Також ми розповідали, чи можуть мобілізовані українці отримати кредитні канікули.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.