Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар на "піку": чи потрібно міняти валюту, щоб захистити свої заощадження

Заслужений економіст України також розповів, чи варто чекати великий попит на валютному ринку, коли долар перетне позначку у 40 грн

Фото: Pexels

Економіст розповів, чи варто міняти валюту при зростанні курсу долара

Фото: Pexels

В Україні через повномасштабну війну спостерігається велика інфляція, тобто гривня знецінюється. Відтак, багато громадян почали шукати способи збереження своїх заощаджень в більш стійких іноземних валютах, зокрема в доларі. Однак, ця стратегія може бути супроводжена різними питаннями, особливо коли ставка на долар змінюється на валютному ринку.

Журналісти сайту Pro Гроші звернулися до доктора економічних наук, професора і заслуженого економіста України Олексія Плотнікова, щоб з'ясувати, якщо долар буде дорожчати, чи є сенс українцям змінювати валюту, в якій вони тримають заощадження?

Плотніков зауважує, що хоча існує певна нестабільність на валютних ринках, зокрема щодо ставок долара, це не обов'язково вказує на те, що американська валюта точно подорожчає порівняно з іншими валютами.

Він відзначає, що валютні ставки визначаються численними факторами, і прогнозувати їхні зміни може бути складно. Долар може стати сильнішим порівняно з євро, але водночас слабшим порівняно з іншими валютами, такими як швейцарський франк або британський фунт стерлінгів.

Для звичайного населення не думаю, що потрібно раптово конвертувати, наприклад, євро на долар. Тому, якщо у людини заощадження тільки в євро, то вона в принципі може й надалі тримати їх в цій валюті та не перейматися, що щось станеться несподіване.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Чи виникне попит на ринку, якщо курс долара перевищить 40 гривень

За словами економіста, такий ажіотаж найімовірніше не виникне через дефіцит вільної гривні на ринку.

Також зараз ситуація в країні досить специфічна і якогось відкладеного попиту немає, тому ажіотажу серед населення не буде, – додав Олексій Плотніков.

Де можна вигідно купувати долари

Розвиток технологій вплинув й на банківську сферу. Наразі важко знайти установу, яка не буде пропонувати онлайн-банкінг. Саме там, вигідніше купувати іноземну валюту.

За словами Олексія Плотнікова це пов'язано з тим, що використання онлайн-банкінгу для обміну валюти зменшує витрати. Оскільки не потрібно платити за оренду приміщення, комунальні послуги та зарплати працівників. Тому там пропонують кращий курс валюти, ніж в касах банках чи в обмінниках.

Раніше редакція сайту Pro Гроші дізналася у заслуженого економіста України, що може відбуватися з курсом долара на початку листопада. Також ми повідомляли, чому обмін валюти може стати проблемою для деяких українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.