Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як вберегти гроші від марнотратства: лайфхаки для порядку в гаманці

За допомогою кількох неважких лайфхаків можна покращити особистий фінансовий стан

Фото: Unspalsh, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як навести порядок в особистих фінансах

Фото: Unspalsh, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З початком нового року люди звикли, оглядаючись назад, шкодувати про допущені помилки, невиконані обіцянки, зірвані плани тощо. Також люблять запевняти себе, що в поточному році все зміниться на краще, головне – не наступати на ті ж граблі. Часто це стосується особистих фінансів. Але через невміння правильно організувати ведення бюджету, виявити шкідливі звички, переналаштувати процес витрат та ін. гроші продовжують витрачатися на непотрібне, а заощадження – стабільно зменшуватися.

Сайт Pro Гроші знайомить з кількома лайфхаками, які допоможуть навести лад у своїх фінансах та більш ефективно їх використовувати у повсякденні.

Організація фінансових документів

Щоб було легше розуміти свій фінансовий стан і протягом року легко оперувати необхідними у веденні бюджету документами, рекомендується почати з наведення ладу в паперах. Про це говорить сертифікований фінансовий консультант і страховий брокер Брітні Кастро, яка зауважує, що без структурованості в документах неможливо досягти оптимального планування. При цьому неважливо, в якому вигляді тримаєте папери – друкованому чи електронному, головне розробити зрозумілу для себе систему зберігання та посортувати все файли.

Звісно, бажано викинути застарілі та неактуальні документи, аби вони не заважали під час пошуків і не створювали викривлену картину ситуації. Йдеться про будь-які фінансові категорії, які важливі для вашого бюджету: рахунки, виписки з карти, медичні документи, страхування на майно та здоров’я, податкові декларації, документи на транспортний засіб, інвестиційні і пенсійні рахунки тощо.

Контроль і групування витрат

Напевно, цю рекомендацію найважче реалізувати, бо неможливо постійно контролювати, на що витрачаються кошти. Завжди знайдеться якась дрібниця, яка несвідомо змусить вас попрощатися з коштами. Але протягом року цих дрібниць може назбиратися неймовірна кількість, що в результаті призведе до хаосу в фінансах. Тож потрібно почати з малого та привчити себе до групування витрат за показниками.

Вони можуть бути наступними:

  • продукти харчування (всі магазинні покупки, зроблені відповідно до заздалегідь складеного списку);
  • комунальні платежі (легко скомпонувати, оскільки вони є передбачуваними та періодичними);
  • побутові витрати (йдеться про одяг, товари для дому, гігієнічні засоби – все, що стосується не обов’язкових покупок);
  • непередбачувані видатки (все, що не підлягає попереднім пунктам і від чого можна відмовитися за нагальної потреби);
  • заощадження (кошти, які потрібно щомісяця відкладати для створення "фінансової подушки").

Щоб не забувати про ведення контролю за витратами, можна записувати інформацію у блокнот, хоча легше й ефективніше скористатися додатком на смартфоні. В мережі доступно чимало варіантів платних і безплатних програм, які зберігатимуть дані, аналізуватимуть, а наприкінці місяця, наприклад, ознайомлять вас із результатами фінансового планування (чи вдалося дотриматися та що зробити для покращення.)

Пізнання теорії фінансової грамотності

Щоб ідеально знати теорію ведення особистого бюджету, не вистачить кількох порад. Це наука, яка потребує детального вивчення, аналізу, розробки власного підходу тощо. Бажано покращити знання, ознайомившись з книгами справжніх гуру. Ці люди знають, як стати фінансово незалежними і розпоряджатися грошима, та можуть навчити цьому будь-кого.

Бодо Шефер "Шлях до фінансової свободи". Праця не нова, але ж фінансова грамотність оперує загальними правилами, які діють завжди, незалежно від часу. Тож в актуальності книга не програє іншим. Головна ідея автора – не будувати фінансовий фундамент, якщо немає чітких цілей.⠀⠀

Вікі Робін "Гаманець або життя". Автор задає питання, хто є керманичом у вашому житті: гроші чи ви як особистість? Відповівши, стає зрозуміло, що настав час відмовитися від зубожіння та припинити жити від зарплати до зарплати.

Роберт Кіосакі "8 фінансових помилок". З назви все зрозуміло: автор виділив найголовніші помилки, які вчиняє чи не кожна людина. Саме вони заважають сформувати стабільність в фінансовому плануванні та закривають шлях до збагачення. А знаючи проблему, можна знайти способи її вирішення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як відпускати дитину у доросле життя, щоб не нашкодити її фінансам. Також ми повідомляли про 5 лайфхаків для ваших фінансів у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.