Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Щоб мрії здійснювалися: як ефективно збудувати фінансові плани на 2023 рік

Експерт розповів про правила фінансового планування, які допоможуть швидше досягти успіху

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Планувати потрібно реалістично

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кожна людина мріє бути успішною та побудувати для себе бажане майбутнє, в тому числі в галузі фінансів. Майже скрізь говорять про те, що позитивне мислення і принцип візуалізації — єдині правильні методи досягнення цілей. Це справді важливо, але потрібно комбінувати їх з плануванням та дотриманням фінансових правил.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з засновником компанії Visotsky Inc Олександром Висоцьким. Експерт дав поради щодо правильного фінансового планування, щоб ви могли здійснити свої мрії у 2023 році.

Мрійте

Безперечно, треба мріяти. Як про найважливіше, так і про дрібниці, радить Висоцький.

Кілька років тому один із моїх співробітників звільнився, заявивши, що збудує компанію і стане мільярдером. Він пропрацював у компанії деякий час, мав багаж знань та круті особисті якості. Бути мільярдером чудово: розкішні будинки, яхти та повна свобода. Але я запитав у нього: "А як саме ти збираєшся цього досягти?" Він розповів мені досить конкретний план, але він не приводив до досягнення цієї мети.
Олександр Висоцький

Олександр Висоцький

Засновник компанії Visotsky Inc

Це справді проблема, тому виникає багато питань про планування, що сприяє успішній реалізації, зазначає експерт.

Думати про чудові моменти та мріяти потрібно однозначно. Має сенс і це візуалізувати. Якщо ви хочете нову квартиру або машину, варто повісити фотографію на холодильник і дивитися на неї. Адже наші мрії живлять нас енергією.

Планування

Щоб ваші мрії стали реальністю, потрібно все спланувати. Вам потрібно продумати кроки, що приведуть вас до мети. Якщо хоча б загалом ви їх не бачите, то мрії так і залишаться мріями.

Хотіти величезну яхту — чудово. Але якщо ви не розумієте частини свого плану досягнення цілі, то це нікуди вас не приведе, попереджає бізнесмен.

Глобальну мрію не варто залишати, але спочатку слід зосередитись на чомусь реальнішому. Наприклад, для підприємця це успішна компанія: вона надає чудові послуги, сервіс, у ній працює понад 100 співробітників і постійно зростає рівень доходу. Це набагато реалістичніше, — наводить приклад Висоцький.

Помилки в плануванні дуже поширені й вони відвертають багатьох людей від цієї ідеї взагалі. Напевно, ви хоч раз намагалися розпланувати свій день або тиждень, але виявляли, що не зробили й половини задуманого. Через це людина почувається невдахою.

Плануйте реалістично

Реалістичність — головна умова планування, наголошує Висоцький. Потрібно виходити з часу та ресурсів. Інший підхід приречений на невдачу.

Я вважаю себе дуже успішним підприємцем, якому вдається реалізовувати стратегічні плани розвитку компанії. Але це не означає, що в мене не було прикрих поразок та провалів.
Олександр Висоцький

Олександр Висоцький

Засновник компанії Visotsky Inc

Головні правила

Витрачайте на особисті потреби лише частину заробленого

Решту треба реінвестувати та відкладати. Наприклад, підприємець, заробляючи 100 000 доларів на рік, ставить питання: чи може він витратити 10 000 доларів на годинник, який йому просто дуже подобається?

У мене таке правило: на себе та своє особисте життя витрачаю не більше 50% заробленого. Сюди входять годинник, одяг, витрати на житло, освіту і т.д. З цього погляду на годинник раціонально витратити 0,5% річного доходу. Якщо він коштує 10 000 доларів, то я зможу дозволити їх собі, заробляючи 2 млн доларів на рік, — пояснює Висоцький.

Керуючись цим правилом, ви легко зможете визначати, що вам дорого, а що — ні.

Ставте особисті цілі щодо фінансів

Підприємець радить взяти аркуш паперу (або електронний документ) та прописати дуже прості фінансові цілі на 10 років.

Наприклад, через рік потрібно буде переїхати в новий будинок, тому що сім'я побільшає, через три — донька піде до коледжу, і на це потрібні гроші. А ще потрібні кошти на відпустку щороку.

Тобто грубими мазками ви прописуєте план свого життя — і не якийсь фантастичний. Він допоможе зрозуміти, скільки грошей потрібно на закриття найпростіших та базових потреб.

Планування замість тиску

Чому я акцентую на цьому увагу: є люди, які беруть великі зобов'язання, а потім зі шкіри лізуть, щоб їх закрити. Звичайно, такий підхід працює, оскільки створює високий рівень потреби і не дає лінуватись. Це зовнішній додатковий тиск. Але краще не користуватись такими важелями, а грамотно розпланувати своє життя. Я не прихильник ідеї, що "художник має бути голодним" — навпаки, зазвичай це депресує творчість, — впевнений експерт.

Інвестуйте в область, яку контролюєте

Є люди, які навіть заробляючи багато грошей, витрачають їх у нікуди. Це не означає, що взагалі не варто вкладатись у крипту, акції чи нерухомість.

Але тільки якщо ви точно розумієте, що робите, і можете назвати себе професіоналом у цій галузі. Інакше це те саме, що й казино, тільки немає елемента розваги.

Висновок

На першому місці, звичайно ж, повинні бути ваші мрії. Вони мають бути підкріплені загальним планом, конкретними кроками, які приведуть вас до мети.

Якщо ви не спроможні їх уявити, ваша мрія не буде реалізована. І головне, будьте надзвичайно реалістичні щодо ресурсів! Насамперед — часу, який у вас є.

Не бійтеся, що перші плани будуть провальними, адже спочатку ви не зможете об'єктивно оцінювати витрати часу. Але не засмучуйтесь, все прийде з розвитком досвіду планування, запевняє експерт. Не оцінюйте плани з погляду "я невдаха". Завжди намагайтеся розібратися, чому не вийшло, що ви не взяли до уваги, які фактори. І не знімайте фотографію яхти з холодильника, справді допомагає.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як не варто поводитися на роботі. Також ми повідомляли, кого шукають найбільше та які зарплати пропонують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.