Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні зросла оплата лікарняного – яку допомогу тепер виплачують

Розповідаємо, як під час війни змінився розмір виплат допомоги з оплати тимчасової непрацездатності

Фото: МОЗ, Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінився розмір лікарняних

Фото: МОЗ, Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Попри на війну в Україні, розмір виплат лікарняних зріс за підсумками 11 місяців 2022 року.

Про це повідомили у Фонді соціального страхування України (ФССУ).

Так, в Україні можна оформити допомогу з оплати тимчасової непрацездатності і отримати виплату. Її розмір зріс на 58,7 гривні.

"За підсумками одинадцяти місяців 2022 року за кожен день перебування на лікарняному ФССУ у середньому виплачує допомогу у розмірі 431,42 гривні – це на 58,7 гривні більше, ніж за той же період минулого року", – йдеться в повідомленні.

Усі види допомог виплачуються Фондом соціального страхування України у повному обсязі.

Дата фінансування лікарняних і декретних допомог прямо залежить від дати прийняття заяви-розрахунку, яку роботодавець подає до ФССУ за лікарняним працівника. Слідкувати за станом фінансування можна у Telegram-каналі Фонду соціального страхування. При цьому потрібно орієнтуватися на дату прийняття заяви від вашого роботодавця.

В Україні хочуть припинити виплати лікарняних

З 1 січня 2023 року виплатами лікарняних займатиметься Пенсійний фонд, замість Фонду соціального страхування. При цьому в Україні планують розробити механізм подальшого скасування виплати лікарняних.

Після скасування таких виплат працівникам, які хворіли, компенсуватимуть лікарняні за рахунок додаткових днів відпустки, які оплачуватиме роботодавець.

Кабмін дав доручення Мінекономіки та Мінсоцполітки розробити спільну пропозицію щодо заміни виплати лікарняних додатковими оплачуваними днями відпустки. Такий механізм має бути розроблений до 1 лютого 2023 року.

Тобто, працівникам замість виплати лікарняних, просто продовжать щорічну оплачувану відпустку. При цьому у Мінсоцполітики зазначили, що фінансове забезпечення не перекладається повністю на плечі роботодавця.

Також роботодавцю не збільшуватимуть термін, протягом якого йому доведеться компенсувати своєму працівникові тимчасову втрату працездатності. Не передбачено також скорочення оплачуваної відпустки працівникам на ті дні, які вони хворіли.

Раніше ми писали, як оформити декретні та лікарняні виплати за кордоном. Також ми повідомляли, що українські військові залишилися без лікарняних.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.