Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як українцям інвестувати у срібло: найкращий час вкласти гроші та заробити

Експерт назвав плюси та мінуси інвестування в срібло, і озвучив періоди, коли можна заробити більше

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи варто інвестувати у срібло та коли

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вкласти гроші в дорогоцінні метали, зокрема срібло – хороший варіант пасивного заробітку в майбутньому майже без ризику значних втрат. Втім купівля срібла має свої плюси та мінуси, а також періоди, коли інвестицію прогнозують як найбільш вигідну.

Про це розповів фінансовий експерт Олексій Козирев.

Чому варто інвестувати в срібло

Попит на цей дорогоцінний метал набагато вищий, ніж пропозиція, адже його видобувають менше, ніж золота, зате повністю витрачають. Наприклад, чималі обсяги застосовуються у медицині, ювелірних прикрасах, при створенні електричних приладів, телефонів і комп’ютерів, а також у промисловості. Власне, на щорічному прирості попиту з боку різних галузей й наголошує експерт, вважаючи цей фактор одним з найголовніших, що впливає на формування ціни.

"За даними Інституту срібла, попит на нього для виробництва електромобілів зросте до 70 мільйонів тройських унцій (основна одиниця вимірювання та оцінки дорогоцінних металів) до 2023 року. Продаж срібних монет і злитків у 2021 році виріс на 36%, пристойне зростання збереглося у 2022 році", – зауважив аналітик.

Тож варто очікувати, що до 2030 року промисловий попит на срібло буде підтримувати його вартість і призводити до періодичного сплеску цін залежно від потреб тієї чи іншої галузі. Плюс, якщо виникатиме геополітична криза, вона теж провокуватиме формування вищої вартості дорогоцінних металів.

Для вкладників існують різні шляхи інвестування, зокрема в Україні доступні можливості відкрити депозит в банку, купити срібні злитки, монети, ювелірні прикраси чи антикваріат, придбати акції компаній, що займаються розробкою шахт і видобутком срібла, відкрити знеособлений металевий рахунок у сріблі.

Які недоліки інвестування та коли краще вкладати гроші в срібло

Олексій Козирев назвав основоположні фактори, з якими потрібно рахуватися перед вкладенням коштів, адже вони сильно впливають на можливості заробітку. По-перше, існує елемент невизначеності масштабів подальшого підвищення ставок Федеральної резервної системи США (ФРС). По-друге, відбувається максимальна економія витрат дорогоцінного металу у зв’язку з його подорожчанням, що зменшує попит на фізичне срібло.

"Якщо подивитися на загальну ситуацію, то в короткостроковій перспективі в період трьох-шести місяців, тобто до літа-осені 2023 року, ціни перебуватимуть на певних ралі в межах від 18 до 24,5 долара. Починаючи з останнього кварталу, попит на срібло поступово зростатиме для задоволення потреб світової "зеленої" енергетики. Плюс ФРС буде здійснювати більш м’яку політику щодо відсоткових ставок", – додав фахівець.

Він рекомендує українцям не поспішати з інвестиціями та почекати хоча б пів року. За прогнозами, до 31 долара за тройську унцію ціни виростуть в першому кварталі 2024 року. Для ринку дорогоцінних металів стандартна інвестиційна межа становить два-три роки, тож короткі вкладення є малоефективними та дуже ризикованими.

До того ж українцям варто пам’ятати, що банки зазвичай занижують ціну приймання срібних злитків щодо світових показників, при цьому завищуючи ціну продажу для населення. Це ще більше звужує можливості заробити на інвестиціях.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ присвятив срібну монету видатному українцю. Також ми повідомляли, який цінний метал можна отримати з комп’ютера.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.