Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Старі ПК ще згодяться: який цінний метал можна отримати з комп’ютера

Не поспішайте викидати старі комп’ютери, адже з них можна видобути дорогоцінний метал

Фото: Unsplash, YouTube. Колаж: Pro Гроші

Як отримати золото з домашнього комп'ютера

Фото: Unsplash, YouTube. Колаж: Pro Гроші

Один грам золота 585-ї проби в Україні коштує від 800 до 1 400 гривень. Цей дорогоцінний метал можна знайти в комп’ютерах, ноутбуках і телефонах, бо завдяки своїм властивостям він майже не впливає на сигнали, що передаються через контакти мікропроцесора. Тож позолотою покривають різні комплектуючі техніки.

Як отримати кілька грамів золота зі свого комп’ютера, пише видання Santeplusmag.

Де заховався цінний метал

Золото має високий коефіцієнт тепловіддачі, що допомагає перешкоджати перегріву деяких комплектуючих. Тож не дивно, що цим металом вкривають поверхню материнської плати, процесора, HDD (жорсткий диск), контактів мікрочипів. Звісно, мова не йде про великі обсяги, лише максимум про 1-2 грами зі всіх компонентів ПК. Проте, уявляючи планетарні масштаби, важко сказати, скільки речовини можна отримати завдяки оргтехніці.

Комплектуючі ПК, що містять позолоту
Комплектуючі ПК, що містять позолоту
Фото: Unsplash

Причому новіші моделі містять менше золота, бо раніше технологія напилення була іншою, витратнішою, тому на покриття контактів виробники витрачали більше. Ноутбуки також приховують в собі якусь кількість металу, але це значення настільки мізерне, що видобуток стає невигідним. Одні лише реагенти, якими відділяють золото від пластику, коштуватимуть дорожче.

Як можна отримати золото з комп’ютера

Існує кілька варіантів для домашнього виконання. Втім всі вони застосовують хімічні речовини, неправильна експлуатація яких може призвести до поганих наслідків. Тож краще не ризикувати, а зібрати всю непотрібну техніку вдома і віднести фахівцям, які за додаткову плату здійснять процедуру видобутку.

Якщо ви впевнені у власних силах і точно знаєте, що процес не нестиме небезпеку для здоров’я, ось алгоритм дій, які потрібно повторити. Пам’ятайте, що необхідно заздалегідь запастися індивідуальними засобами захисту, як от рукавички, респіратор, маска тощо.

Одним з найпростіших способів (хоча в питанні відділення золота важко говорити про легкість і швидкість) є використання так званої царської горілки, або суміші соляної та азотної кислоти в пропорції 3:1. Рекомендується взяти алюмінієвий або емальований посуд і підігріти його приблизно до 60 градусів, щоб трішки пришвидшити процес афінажу.

Помістіть компоненти комп’ютера у розчин і чекайте, поки золото розчиниться. Щоб воно перетворилося у кульки, додають сульфат заліза або гідразин, залишаючи рідину на кілька днів, періодично помішуючи. Як тільки кульки спадуть на дно, залишається їх профільтрувати, промити водою і сплавити в єдину пластину.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українців попередили про небезпеку в супермаркетах. Також ми повідомляли про хитрість, про яку мало хто знає, та розповідали, навіщо у морозилці залишають монету.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.