Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ присвятив срібну монету видатному українцю – як вона виглядає

Монета виготовлена за срібла і випущена кількістю 2 500 екземплярів

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

Монета, присвячена Григорію Сковороді

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України з нагоди 300-річчя від дня народження видатного українського філософа і педагога Григорія Сковороди випустив срібну монету номіналом 20 грн.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Відзначати 300-річчя поета і філософа українці будуть 3 грудня 2022 року. З цієї нагоди Міністерство культури та інформаційної політики спільно з іншими відомствами відкриють національний мистецький проєкт "Світ Сковороди", а Національний банк вже увів в обіг монету під назвою "Сад божественних пісень", номінал якої – 20 грн.

Назву обрану не випадково, адже "Сад божественних пісень" – це найменування однієї з найкращих збірок віршів Григорія Сковороди, який належить до найяскравіших постатей в українській філософії та літературі.

Зовнішній вигляд монети дуже незвичайний. На її аверсі зображено фонтан, який наповнює водою посудини різних форм і розмірів. Як пояснює Мінкульт, це метафора людської душі, а з іншого боку – графічне втілення малюнка Сковороди "Нерівна всім рівність". Над фонтаном у жовтому кольорі викарбувано райські дерева, вгорі над ними – назва збірки, якій присвячена монета.

Реверс дивує не менше: художники втілили метафорично-образно композицію. В центрі – невелике вишневе деревце, під яким сидить юнак (сам Сковорода), граючи на сопілці. Поряд з ним відкрита книга як символ науки та знань, що пропагував Григорій Савич. Малюнок обрамляють людські постаті, які намагаються вхопити юнака.

Також аверс має українську символіку, а саме державний герб, ліворуч якого напис "Україна" та рік карбування, а праворуч – номінал 20 грн та символ національної валюти. Вгорі – відома фраза поета "Світ ловив мене і не спіймав".

Україна на монетах закордонних партнерів

Центральний банк Естонії оголосив про випуск монети номіналом у 2 євро, яку присвятять Україні. На ній викарбують текст латиницею "Слава Україні". Дизайн вже затвердила наглядова рада Центробанку, його авторка – українська студентка Дарина Тітова, яка виїхала з Харкова та наразі навчається в Естонській академії мистецтв. Монету введуть в обіг наприкінці 2022 року, а запланований тираж – 40 000 екземплярів.

Схожі монети випустили в Сполучених Штатах Америки номіналом 1 долар. Матеріал – срібло, на аверсі та реверсі – українська символіка, що втілює образ свободи, миру та справедливості. Вони покликані увінчати мужність та героїзм українських захисників, які виборюють незалежність та суверенітет своєї держави у російських окупантів.

У липні Білий дім повідомив про випуск колекційної монети для вшанування героїзму українців на острові Зміїний. Її можна придбати за допомогою попереднього замовлення. Монета коштує 100 доларів, має сертифікат та поставляється з оксамитовим презентаційним футляром, який інкрустований золотою президентською печаткою.

А в Україні нещодавно презентували першу пам'ятну медаль із серії, що присвячена містам-героям. Національний банк показав медаль "Херсон – місто Героїв", яку вручили голові обласної військової адміністрації Ярославу Янушевичу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ присвятив нову пам'ятну монету бійцям ТРО. Також ми повідомляли, що НБУ присвятив пам'ятну медаль звільненому місту героїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.