Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як працюють шахраї: чи можуть в Ощадбанку оформити карту без вашого відому

У фінустанові вже почали перевіряти дану ситуацію, однак керівництво не дає інформацію про те, як таке могло статися, стверджує клієнтка

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Шахраї вже створили картку на ім'я жінки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Ощадбанку без відома клієнтки зареєстрували "Картку киянина", якою шахраї ще й користувалися протягом трьох років і навіть отримували виплати. В установі зазначили, що даний випадок перевіряють.

Про це йдеться на сайті Мінфін.

"Я хотіла собі зареєструвати "Картку киянина" за пільгою "Багатодітна родина". Виявилося, що три роки назад на моє ім'я з моїми персональними даними була уже створена така картка, але з фотографією іншої жінки! Вона протягом цього часу користувалася цією карткою і отримувала виплати на неї! Ніхто з персоналу і керівництва не міг дати мені інформацію, як таке могло статися, аргументуючи "а я тут у той час не правив (ла)"!!!", – йдеться у повідомленні.

За словами клієнтки, роз’яснення своїх дій їй у фінустанові не дали і не ввійшли в положення.

"В мене питання, а як можна підробити документ?", – додає жінка.

В Ощадбанку вже почали перевіряти дану ситуацію.

"Для можливості перевірки інформації напишіть, будь ласка, нам в особисті повідомлення ваші ПІБ та номер телефону", - йдеться в повідомленні.

Чим ще користуються шахраї

Застосувати таку схему можуть і без паспорта, маючи лише доступ до SIM-карти людини. Раніше ми розповідали, що мета шахрая – замінити SIM-карту, на якій працює ваш номер.

Як це дає доступ до грошей? У кожної людини, що має рахунки в банку, є фінансовий номер телефона. Тобто, це може бути особистий номер, який прив'язаний до картки, застосунків банку, на нього приходять SMS-повідомлення для підтвердження транзакцій тощо.

Якщо аферистам вдасться прив'язати ваш номер до нової SIM-картки, то вони отримають доступ до вашої персональної інформації та рахунків. А далі вони можуть викрасти гроші, купити вашим коштом будь-які товари або ж взяти кредит.

Як потрібно захищати свої номери:

  • перейти на контракт з мобільним оператором;
  • не розголошувати фінансовий номер телефону;
  • відключити послугу віддаленої заміни SIM-карти у свого мобільного оператора;
  • встановити PIN-код на SIM-карту зі складним 8-значним паролем та пароль блокування телефону;
  • зареєструватися в онлайн-кабінеті мобільного оператора.

Раніше ми розповідали, хто такі "чорні ріелтори" і як від них врятуватися. Також сайт Pro Гроші писав про найпоширеніші схеми обману на обміні валют.

Більше про фінансові афери читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.