Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Реструктуризація кредитної заборгованості – за яких умов це можливо

Після визнання банку неплатоспроможним позичальники можуть реструктуризувати свою кредитну заборгованість, але є певні умови

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці за певних обставин можуть реструктуризувати свою кредитну заборгованість

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Іноді трапляються випадки, коли людина взяла кредит в банку, але з часом фінустанова визнається не платоспроможною, тоді стає питання: "Що робити з заборгованістю"? Насправді віднесення банку до категорії неплатоспроможних, запровадження процедури тимчасової адміністрації або ліквідації банку не припиняють дію кредитних договорів.

Про це повідомляє портал ФінКульт у Facebook.

Що відбувається з заборгованістю у разі ліквідації банку?

У такому разі позичальник все одно зобов'язаний повернути банку основну суму боргу та сплатити відсотки у строки, які були встановлені умовами кредитного договору.

Тобто, якщо позичальник опинився у скрутному становищі, він може звернутися до банку з проханням про реструктуризацію кредитної заборгованості та змінити такі умови кредитного договору:

  • відсоткову ставку;
  • графік погашення боргу;
  • продовжити термін користування кредитом та зменшити суму щомісячного платежу;
  • скасувати пені та штрафні санкції;
  • списати частини боргу, в окремих випадках, також банк може йти на інші лояльні умови реструктуризації.

Як реструктуризувати кредитну заборгованість?

Для цього потрібно звернутися до банку з офіційною заявою про реструктуризацію та надати фінансовій установі документи, які підтверджують виникнення обставин, за яких позичальник не має змоги платити за кредитом.

Головною умовою приєднання до програми реструктуризації є сплата початкового платежу, не менше 5% – у разі іпотеки майнових прав або 10% – у разі іпотеки нерухомого майна, від суми кредитної заборгованості, розрахованої станом на дату звернення боржника до банку щодо прийняття умов реструктуризації.

Коли за кредитом не нараховуватимуться штрафи та пені?

  • У випадку прострочення зобов’язань за кредитом не буде нараховано штрафні санкції, зокрема штраф, пеня та інші платежі, які вказані в кредитному договорі.
  • Кредитор не має права підіймати процентну ставку за користування кредитом у випадку невиконання зобов’язань. За винятком, коли договір передбачає встановлення змінюваної процентної ставки.
  • Всі штрафи, пені та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит, нараховані з 24.02.2022 року за прострочення виконання зобов’язань за кредитним договором, підлягають списанню.

Раніше ми розповідали, що загрожує українцям через борги в банках. Також ми писали, що в Україні хочуть спростити умови погашення кредитів аграріям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.