Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вступити на бюджет стане ще важче? Що і коли може змінитися для студентів

У МОН пропонують змінити підхід до державного фінансування освіти, замінивши бюджетні місця на гранти

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Студентам хочуть видавати гранти на здобуття вищої освіти

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні державним коштом фінансують навчання у закладах вищої освіти для частини студентів. Вони мають змогу вступити на бюджетні місця та не платити за здобуття спеціальних знань і навичок. Але у Міністерстві освіти і науки розробили альтернативний підхід, який замінює державне замовлення конкретних спеціальностей на грантове фінансування.

Про це розповів заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

Нова концепція передбачає, що випускники шкіл після проходження ЗНО або НМТ зможуть отримати державну підтримку у вигляді грантів на оплату навчання. Розмір залежатиме від успішності та результатів оцінювання. Водночас кошти не покриватимуть всю необхідну суму.

Іншими словами, студент буде контрактником, але матиме додаткове фінансування від держави на часткове закриття потреб. Причому сам вирішуватиме, в який університет вступити. ЗВО можу бути будь-якої форми власності – державної, комунальної чи приватної.

Як уточнив Михайло Винницький, державне замовлення існуватиме на деякі спеціальності, які точно знадобляться Україні. Мова про медиків, педагогів, інженерів тощо. Що стосується економістів, соціологів, політологів, істориків та ін., то неможливо спрогнозувати, яка кількість фахівців буде потрібна Україні, оскільки наразі це визначається ринковими механізмами.

"Держава має фінансувати освіту цих людей, ми це розуміємо. Але держава запроваджуватиме гранти", – зазначає Винницький.

За розрахунками Міністерства освіти і науки, якщо вдасться реалізувати заплановане, то кількість випускників шкіл з державною підтримкою збільшиться на 30-40% орієнтовно. Хоч кошти і не покриватимуть повну вартість навчання.

Найближчим часом відповідна ініціатива трансформується у законодавчі зміни, які представлять на розгляд парламенту. У відомстві хочуть повноцінно запустити систему грантів уже наступного року, з вересня.

Українці можуть опанувати професію в "Дія.Освіта"

Раніше ми розповідали, що цифровізація активно поширюється на різні сфери життя українців. Зокрема, вона дозволяє опановувати професії з нуля онлайн, за допомогою платформи "Дія.Освіта". Навчання відбувається на основі перегляду серіалів, прослуховування подкастів, а також участі в інтерактивних симуляторах.

Якщо маєте бажання підвищити скіли чи навчитися новому в діджитал-сфері, то на "Дія.Освіта" доступні такі професії:

  • менеджер в Google Ads (налаштування реклами);
  • дата-аналітик (здійснення аналізу даних);
  • просування сайту (SEO-спеціаліст);
  • HR-спеціалізація;
  • QA-тестувальник;
  • SMM-спеціаліст;
  • Email-маркетолог;
  • рекрутер тощо.

Звісно, платформа забезпечує знаннями не лише в діджитал-галузі. На вибір українців – чимало інших професій у багатьох сферах діяльності, наприклад, логістиці, дизайні, режисурі, монтажі, кулінарії тощо. А після завершення навчання видається сертифікат, який потім може стати в нагоді при влаштуванні на роботу. Адже документ підкріпить ваші знання і навички, справить хороше враження на роботодавця.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні визнаватимуть освіту, здобуту на окупованих територіях. Також ми повідомляли, що деякі українці зможуть безплатно пройти навчання на IT-курсах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.