Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні визнаватимуть освіту, здобуту на окупованих територіях: є умова

Правозахисні організації закликали підтримати цей законопроєкт, адже у людей з окупованих територій виникали проблеми з продовженням навчання

Фото: Верховна Рада/Twitter, соцмережі. Колаж: Pro Гроші

В Україні визнаватимуть освіту, яка здобута на тимчасово окупованих територіях

Фото: Верховна Рада/Twitter, соцмережі. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада під час пленарного засідання 23 серпня прийняла важливий законопроєкт №9591, який спрямований на визнання результатів навчання людей, які мешкають на тимчасово окупованих територіях України. Таке рішення підтримали 270 народних депутатів.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

Що передбачає ухвалений законопроєкт

Законопроєкт має на меті надати можливість громадянам, які здобули повну загальну або базову середню освіту на тимчасово окупованих територіях, отримати офіційні документи. Але це можливо тільки після успішного проходження державного підсумкового оцінювання.

Крім того, передбачається, що особи, які пройшли навчання на тимчасово окупованих територіях України, мають можливість здійснити атестацію для офіційного визнання результатів навчання та кредитів Європейської кредитно-трансферної системи (ЄКТС) за відповідний період навчання.

Для українців, які пройшли атестацію для отримання вищої освіти, передбачено можливість врахування результатів навчання та кредитів ЄКТС в обсязі не більше 75% від загального обсягу навчальної програми.

Проте варто зауважити, що атестація не буде проводитися:

  • для спеціальностей (професій), перелік яких затверджений урядом;
  • для визнання результатів навчання та кредитів ЄКТС на рівні магістерської освіти (за винятком програм підготовки магістрів медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування).

Що відомо про цей законопроєкт

Документ про внесення змін до деяких законів України, які стосуються визнання результатів навчання на тимчасово окупованих територіях був зареєстрований у ВР 8 серпня 2023 року.

У пояснювальній записці йдеться про те, що громадяни України, які розпочали навчання на таких територіях після 20 лютого 2014 року, наразі не можуть атестуватися та оцінювати свої знання. Це призводить до проблем у подальшому навчанні та зайнятості.

З урахуванням масштабного переміщення таких громадян на підконтрольні території України, виникла необхідність зняти обмеження щодо навчання. Пропонується впровадити процедуру атестації та продовження навчання в українських освітніх закладах.

Хто може безплатно навчатися у ЗВО

В Україні ухвалили законопроєкт, який передбачає надання підтримки з боку держави для отримання освіти. Таку допомогу можуть отримати військові, які були у полоні, та їхні родичі.

Цей законопроєкт передбачає надання фінансової допомоги та соціальних стипендій. Мета цієї підтримки полягає в тому, щоб створити можливості для отримання освіти та подальшого реінтегрування колишніх військовополонених до суспільства.

Раніше ми повідомляли, як відновити документи про вищу освіту. Також ми писали, скільки коштує навчання в українських ЗВО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.