Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Всі секрети відкриті – як виховати фінансового генія у вашій дитині

Дитина має розуміти те, звідки беруться гроші, куди витрачаються та чому варто робити заощадження тощо

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансова грамотності України перебуває на низькому рівні

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансова грамотність українців не на високому рівні, запевняють експерти. Хоча є позитивна тенденція до зростання даного показника. За останні три роки індекс фінансової грамотності українців зріс до 12,3 балів порівняно з 11,6 балів у 2018 році. Одним зі шляхів підвищення індексу нашої фінансової грамотності є навчання дітей.

Про це розповіла сайту Pro Гроші фінансовий планер в iPlan.uа Ульяна Гринчевська.

Фінансової грамотності треба навчатися з дитинства. Ці навички, допоможуть малечі правильно керувати своїми грошима, заощадженнями, а також – у формуванні фінансових цілей.

Розповідайте дитині про гроші

Саме з допомогою такого простого методу можна закласти фундамент фінансових навичок у дитини. Поясніть дитині чому ви працюєте у наймі або займаєтеся бізнесом. Дитина має розуміти, звідки беруться гроші, куди витрачаються та чому варто робити заощадження тощо. Такі розмови навіть в ігровій формі можна вести ще з 3-4 років.

Долучайте дитину до складання бюджету

Наприклад, ви збираєтеся йти в магазин за продуктами. Долучіть дитину до складання списку продуктів.

Тут можна пояснити, що спочатку складаємо базовий список продуктів (яйця, молоко, каша, овочі, фрукти тощо). А тоді, якщо бюджету вистачає, можна додати бажані смаколики. Так дитина зрозуміє буде звикати до ведення бюджету.

Формування "фінансової цілі для дитини"

Запитайте її, що вона хоче. Це може бути велосипед. Тут можна дитині розповісти про те, як формувати фінансову ціль (на прикладі купівлі велосипеда).

З кожних подарованих або зароблених коштів, малеча могла б заощадити частину саме на велосипед, а не витрачати всі кошти одразу. Саме так формуватиметься уміння досягнення фінансової цілі та заощадження.

У підлітковому віці відкрийте банківську картку (14-16 років)

При наявності власного банківського рахунку дитина буде вчитися відповідальному розпоряджанні коштами, а також витрачатиме гроші на свої потреби чи заощаджуватиме.

Порадьте мобільний додаток для ведення бюджету

Наприклад, є українські додатки Smoney, а також "Доходи-витрати-Облік", де дитина зможе записувати дохід та свої витрати.

Розкажіть про банківські продукти

Є депозити, кредитні картки тощо. Наголосіть на їхніх перевагах чи недоліках. Або ще краще при плановому поході в банк візьміть з собою дитину.

Знайдіть хобі чи захоплення для дитини

Часто, найбільш оплачувана робота – це наші хобі чи зайнятість, яка приносить нам задоволення. Тому, якщо ви допоможете дитині знайти таке хобі, то вона точно буде знати в якому напрямку вона зможе реалізовуватися, а відповідно і заробляти та заощаджувати кошти на свої фінансові цілі.

Памʼятайте, що чим старшою буде дитина, тим складніші інструменти пояснюйте дитині. Наприклад, як працює інфляція, як можна інвестувати кошти в ОВДП чи закордоні акції тощо.

Який рівень фінансової грамотності в українців

Порівняно з іншими країнами за показником індексу фінансової грамотності Україна перебуває на одному рівні з Болгарією та Хорватією, залишивши позаду Грузію (12,1 бала), Румунію (11,2 бала) та навіть Італію (11,1 бала).

Такі результати отримав Проєкт USAID "Трансформація фінансового сектору" у співпраці з Національним банком України під час дослідження "Фінансова грамотність, фінансова інклюзія та фінансовий добробут в Україні у 2021 році".

Найвищий рівень фінансової грамотності зафіксовано в українців віком 25–34 роки (12,7 бала) та 30–59 років (12,6 бала). Найменш фінансово обізнаною є молодь віком 18–19 років (10,1 бала) та люди, старші 60 років (11,6 бала).

Раніше сайт Pro Гроші писав, як оподатковують доходи українців і скільки вираховують з кожної зарплати. Також ми повідомляли, що у засновника криптобіржі-банкрута FTX конфіскували чималу суму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.