Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ВПО працевлаштовуватимуть по-новому: що пропонують у Мінреінтеграції

Розповідаємо, якими засобами держава пропонує працевлаштовувати внутрішньо переміщених осіб та як отримати більш високооплачувану роботу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Переселенцям допоможуть з працевлаштуванням

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабного вторгнення в Україні збільшилася кількість переселенців. Ці люди покинули власні домівки через російську військову агресію, тому потребують допомоги від уряду. Наразі держава шукає додаткові можливості для працевлаштування внутрішніх переселенців.

Про це повідомила очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук.

Вона вважає, що першими помічниками у пошуку роботи мають бути саме центри зайнятості.

"Наразі ці державні установи реформують свою роботу. Це не має бути місце, куди людина приходить, ставить галочку про виплату коштів і далі робить вигляд, що шукає роботу. А центр зайнятості робить вигляд, що їй допомагає. Цього більше не буде. Вони дійсно намагаються реформуватися, і у людей виникає все більше довіри до цих установ", – пояснила посадовиця.

Зазначається, що хорошим прикладом є перевірена практика отримання ваучерів на перенавчання. Цим способом уже скористалися понад 16 тисяч громадян України. З них приблизно 3,5 тисячі – внутрішньо переміщені особи. Вони перекваліфікувалися, до прикладу, на психологів, працівників IT-сфери тощо.

"Загалом налічується 138 спеціальностей, за якими ВПО можуть пройти перенавчання, щоб отримати більш високооплачувану роботу", – заявила Ірина Верещук.

Крім того, при кожній ОВА та КМВА створені Координаційні центри підтримки цивільного населення. Вони виконують консультативно-дорадчу функцію.

"Також я звертаюся до наших міжнародних партнерів з проханням допомогти у працевлаштуванні внутрішніх переселенців. Особливо на прифронтових територіях. Там не треба великих заводів і фабрик. Там мають розвиватися мінібізнесові проєкти, які б дали змогу працевлаштуватися жінкам і чоловікам працездатного віку. Зі свого боку держава всіляко заохочуватиме нові інструменти для працевлаштування ВПО, адже їх має ставати дедалі більше", – підсумувала віцепрем’єрка.

Чи продовжать виплати ВПО

Ми вже писали раніше, що ВПО, які знайшли прихисток в інтернатних закладах, а раніше перебували вдома або в лікарні, мають право на належні їм соціальні виплати, тобто на допомогу на проживання.

Зазначається, що у 154 інтернатних закладах знайшли прихисток понад 5 тисяч переселенців. Значна частина з них – це внутрішньо переміщені особи.

Варто додати, що на виплати мають право особи, які до переміщення та взяття їх на повне державне утримання на новому місці, проживали у власному житлі та/або перебували в лікарні.

Зазначається, що така внутрішньо переміщена особа має звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації із заявою про поновлення (призначення) допомоги на проживання.

У разі відмови у подібних виплатах, потрібно звертатися до Мінреінтеграції.

Раніше ми також розповідали, кому саме з внутрішньо переміщених осіб залишать виплати на пів року. Також ми пояснювали, як переселенцям придбати житло за допомогою програми "єОселя".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.