Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За деякими переселенцям збережуть важливі виплати — хто точно не залишиться без грошей

Український уряд погодив важливе рішення, завдяки якому деякі переселенці продовжать отримувати свої державні виплати наступного року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери-ВПО отримуватимуть виплати після 1 січня 2024 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяким категоріям внутрішньо переміщених осіб в Україні хочуть продовжити термін ідентифікації особи та зберегти пенсійні виплати. Мова про громадян, яких держава офіційно визнала переселенцями ще до початку повномасштабної російської агресії.

Як повідомляється, у Мінсоці пропонують дозволити українцям не проходити цю процедуру до 1 квітня 2024 року, тоді як попередній термін збігав 31 грудня цього року.

Також уряд пропонує не скасовувати переселенцям-пенсіонерам державні виплати. Так, пенсії продовжать нараховувати громадянам, як стали ВПО до введення воєнного стану в Україні, тобто до 24 лютого 2022 року.

Як відбувається ідентифікація

Без цього процесу не обійтися, адже так держава актуалізовує дані про людей, які отримують бюджетні виплати. Проблема полягає у тому, що ідентифікація передбачає особисту присутність пенсіонера у відділенні банку, але зараз багато громадян вимушено виїхали за кордон через війну з Росією.

Тож існує кілька онлайн-методів, які дозволяють довести власне право на право на отримання виплат від держави. Українці можуть:

  • замовити спеціальну відеоконференцію, під час якої необхідно показати підтверджувальні документи особи;
  • пройти авторизацію на вебпорталі Пенсійного фонду, використовуючи Дію;
  • для громадян за кордоном – прийти у дипломатичну установу України, де співробітники засвідчать особу.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення статус ВПО надали понад 5 мільйонам осіб. З них фінансову підтримку отримують орієнтовно 2,5 мільйона людей.

Чому працюючі пенсіонери можуть залишитися без виплат

Оскільки розмір пенсії залежить від того працює пенсіонер чи ні, громадянам потрібно інформувати Пенсійний фонд про своє працевлаштування. На пенсію за вислугу років люди можуть розраховувати лише після того, як офіційно залишать роботу.

Якщо ж громадянин збереже за собою робоче місце, на якому заробила пенсію за вислугою років, відповідну виплату призупинять і повернуть тільки тоді, коли громадянин остаточно звільниться з роботи.

Чому ще можуть припинити нарахування пенсійних виплат

Так може статися у випадку, якщо пенсіонер не рухатиме гроші зі свого карткового рахунку впродовж шести місяців. Також нарахування пенсії тимчасово призупинять, якщо пенсіонер пів року не звертався за нею до поштового відділення (якщо гроші йому виплачує Укрпошта).

Раніше ми розповідали, якими будуть пенсії українців у 2024 році. Також ми писали, які пенсійні виплати станом на зараз отримують чорнобильці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.