Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рада ухвалила новий закон щодо ВПО – що відомо

Зазначається, що за законопроєкт №9310 проголосували 285 парламентаріїв

Фото: УНІАН

ВР ухвалила новий закон щодо ВПО

Фото: УНІАН

Наразі багато громадян України виїхали за кордон. Але є також і ті, хто залишилися в країні, хоча все одно змінили місце проживання. Так люди отримали статус внутрішньо переміщеної особи. Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який дозволяє соціально незахищеним та особливо вразливим категоріям населення безплатно проживати в тимчасовому житлі на період воєнного стану. Йдеться про осіб з інвалідністю, пенсіонерів, дітей-сиріт і багатодітні родини.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

Про що новий законопроєкт

Відповідний закон передбачає, що органами державної влади, органами місцевого самоврядування та приватниками забезпечується можливість безоплатного проживання (за умови оплати особою вартості комунальних послуг) протягом шести місяців із моменту взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Також зараз існує обмеження щодо безоплатного тимчасового проживання строком у 6 місяців. Це пов'язано з тим, що всіх переселенців неможливо забезпечити житлом на постійній основі, оскільки їхня кількість постійно зростає, йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту №9310.

Однак автори законопроєкту зазначають, що для людей, які не можуть самостійно себе забезпечувати, ця норма створює несприятливі обставини, фактично перетворює життя на "боротьбу за виживання".

"Вказана норма закону продиктована неможливістю забезпечити всіх ВПО житлом на постійній основі, тим більше з урахуванням зростаючої їх кількості… Водночас, серед ВПО є також соціально незахищені та особливо вразливі категорії населення (наприклад, особи з інвалідністю, пенсіонери, особи із числа дітей- сиріт, багатодітні сім’ї тощо). Вбачається, що для таких осіб, які не можуть самостійно себе забезпечувати, обмеження строку тимчасового проживання в країні, де йде війна, є нормою, що створює для них несприятливі обставини, які в подальшому перетворюються, фактично, на боротьбу за виживання", – йдеться у пояснювальній записці.

Тому парламентарі вважають доцільним надати можливість деяким категоріям ВПО, що особливо того потребують, безоплатно проживати в житлі для тимчасового проживання хоча б на період воєнного стану. Категорії таких переселенців визначатиме Кабінет міністрів.

Після завершення воєнного стану питання щодо забезпечення житлом для всіх ВПО стоятиме на новому рівні, з огляду на обставини та наслідки війни, додали автори законопроєкту.

Крім того, відтепер органи місцевого самоврядування мають право формувати відповідні фонди житла для переселенців також шляхом оренди приміщень.

Як ВПО можуть придбати собі житло

Ми вже писали раніше, що внутрішньо переміщені особи можуть придбати житло за програмою пільгового іпотечного кредитування "єОселя".

З 1 серпня 2023 року на забезпечення доступним іпотечним кредитуванням можуть претендувати, в тому числі внутрішньо переміщені особи.

Наголошується, що предметом іпотеки за Програмою можуть бути майнові права на житло, що будується в акредитованих уповноваженими субʼєктами (банками) обʼєктах та зареєстроване відповідно до законодавства житло, розташоване у багатоквартирних будинках, прийнятих в експлуатацію не раніше ніж за 3 роки до дати укладення кредитного договору.

Раніше ми також пояснювали чому ВПО не можуть скористатися послугами Дії. Також ми розповідали, коли українцям скасують статус ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.