Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Борг, про який ви не знали: чи можуть шахраї взяти кредит без відома людини

Щоб взяти кредит, існують жорсткі процедури в банках, але при цьому шахраям вдаються їхні схеми

Фото: Pixabay, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Неочікувано у людини може з'явитися кредит

Фото: Pixabay, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Під час війни взяти в банку кредит стало складніше, оскільки фінустанови стали ще прискіпливіше перевіряти дані позичальників. Та часом шахраї можуть знайти способи навіть попри найжорсткіші перевірки.

Розповідаємо, чи можливо без відома людини взяти на її ім'я кредит.

Банки жорсткі, але способи є

Якщо оформляти кредит у банку, то взяти його на чуже ім'я не вийде. Треба особисто бути присутнім у фінустанові, ставити підписи, підтверджувати дані тощо. Працівники банку перевіряють усе в реєстрах та інших установах, а якщо сума кредиту велика, то можуть дзвонити навіть родичам, аби підтвердити особу позичальника.

Тому у цьому випадку перевірка настільки ретельна, що шанси на успіх у шахраїв майже відсутні. Але вони можуть зрости, якщо зловмисники підуть за мікрозаймами.

Компанії, які дають гроші в борг на короткі терміни, мають слабші системи захисту. Настільки, що шахрай може взяти паспорт-книжечку, вклеїти туди своє фото та взяти на чуже ім'я кредит. Саме тому варто одразу повідомляти у відповідні органи про втрачені документи, щоб потім у разі такого неочікуваного кредиту довести, що дані використали шахраї.

Але при цьому, багато компаній стали удосконалювати свої системи захисту, і тепер імовірність, що така схема не пройде, більша.

Щоб убезпечити себе від такої проблеми, слід нікому не надавати оригінали своїх документів, при їх втраті, як ми вже зазначили, одразу повідомляти про це в держоргани, а також перевіряти свою кредитну історію. У ній зазначаються усі дані про позичальника, і погана історія може вплинути на те, що більше жоден банк не позичить людині грошей.

Як перевірити кредитну історію

Раніше ми розповідали, що аби дізнатися про свою кредитну історію, потрібно скористатися послугами Українського бюро кредитних історій. УБКІ збирає всі дані про кредити, їх умови і чи справно людина його обслуговувала.

Отримати послугу можна різними способами:

  • безпосередньо на сайті УБКІ;
  • через додаток УБКІ;
  • через Приват24;
  • у відділенні банку;
  • через пошту;
  • через чат-бот Кредитна історія у Viber та Telegram.

Читайте у нашому матеріалі детально про те, як перевірити кредитну історію. Раніше ми також писали, що бувають випадки, коли людина оформила кредит, а згодом ситуація змінилась і у кредитних грошах потреба зникла. Тому читайте, у яких випадках людина може відмовитись від кредиту і нічого не втратити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.