Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Війна і гроші: скільки українських банків може зникнути у 2023 році

З 2022 року в Україні закрилося лише п'ять банків, більшість з яких належала громадянам Росії

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Скільки українських банків можуть збанкрутувати у 2023 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Навіть попри те, що з початком 2023 року в Україні закрилися вже два банки, фінансовий сектор країни продовжує демонструвати стабільність на фоні війни та проблем з економію. Втім, впродовж цього року під загрозою зникнення можуть опинитися під загрозою закриття перебуває ще близько десяти банків.

Про це розповів член Ради НБУ Василь Фурман.

Він зазначив, що з початком повномасштабної війни, тобто з 2022 року, в Україні закрилося лише п'ять банків, більшість з яких належала громадянам Росії. При цьому регулятор ще до повномасштабної війни готував "план Б" для фінансового сектору, на випадок масштабного банкрутства фінустанов.

"Банківська система сильніша за ворога. Надійна фінансова оборона дуже важлива. Те, як працюють банки. Дуже багато різних будуть вивчати наш досвід, адже ніхто ще з таким не стикався. Це заслуга і банкірів, і НБУ, і тих реформ, які відбувалися за вісім років до повномасштабної війни. За кілька днів до війни ми радилися, що робити, коли буде велика війна. Я не вірив, що таке буде. Але такий план мав бути", — зазначив він.

Скільки банків можуть зникнути у 2023 році

Минає лише третій місяць 2023 року, а Нацбанк вже вирішив припинити діяльність двох банків: "Айбокс Банку" та "Банку Форвард". Імовірно, найближчим часом в Україні можуть закритися ще до 10 банків.

Як пояснюють у НБУ, деякі фінустанови обрали для своєї діяльності"нежиттєздатну" модель. Мова не про неефективний менеджмент чи неякісні кейси – ці банки збагачуються на тіньовому ринку, не цураються відмивати кошти.

За інформацією регулятора, у 2014 році в Україні працювало 180 банків, а станом на лютий 2023-– лише 67. Щороку (крім 2022 року), Нацбанк проводить стрес-тестування. Готує "шоковий сценарій" та моделює ситуацію: чи зможе банк пережити таку ситуацію.

Найчастіше за підсумками такого тестування частина банків отримує від регулятора рекомендацію збільшити свій капітал. Минулого року найсміливіший шоковий сценарій реалізувався. І банкам, які пережили війну, вдалося довести свою спроможність.

Не виключено, що у 2023 році Нацбанк знову проведе стрес-тестування. А потім виникне питання: де банкам знайти кошти, щоби провести докапіталізацію? Натомість якась частина невеликих банків ризикує закритися з двох причин:

  • через неможливість докапіталізуватися;
  • у результаті знайдених Нацбанком порушень.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, яку заборону для державних банків можуть запровадити в Україні. Також ми писали, що на гроші клієнтів ПриватБанку полюють шахраї.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.