Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нацбанк готує важливі зміни: до чого готуватися українцям

Розповідаємо, що може змінитися у роботі державних банків

Фото: УНІАН. Google. Колаж: Pro Гроші

НБУ пропонує накласти мораторій на закриття відділень держбанків

Фото: УНІАН. Google. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України пропонує запровадити мораторій на скорочення мережі відділень держбанків в умовах воєнного стану.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Зазначається, що останнім часом в НБУ часто скаржаться жителі територіальних громад через закриття банківських відділень.

Найчастіше фінустанови призупиняють роботу якихось своїх відділень, щоби забезпечити безпеку працівникам, або для оптимізації витрат через спад прибутковості банків у зв'язку з війною.

Але в Нацбанку вважають, що деякі рішення держбанків, ухвалені з метою мінімізації видатків, потребують детального індивідуального аналізу та, можливо, перегляду. Все тому, що економічна ефективність таких рішень може бути нівельована негативним соціальним ефектом, загрожувати нацбезпеці країни перешкоджати нейтралізації наслідків воєнної агресії та повоєнному відновленню економіки.

"Пріоритетним завданням залишається якнайшвидше відновлення діяльності банків на звільнених територіях, враховуючи необхідність та можливість забезпечення безпеки персоналу банків та їх клієнтів", – йдеться у повідомленні.

Де безпечно зберігати заощадження під час війни

Українці все частіше почали зберігати заощадження у криптовалюті, адже через блекаути та ризик падіння банківського сектору існують певні побоювання. За словами аналітика компанії Esperio Олександра Болтяна, одна із причин, чому українці різко звернули свою увагу на криптовалюти – війна.

Він пояснив, що громадяни нашої країни часто віддають перевагу криптовалюті, адже велика кількість продавців пропонують товари та послуги за криптовалюту. Тому цей вид платежів залишається актуальним.

Що буде з доходами українців у 2023 році

Експертка з працевлаштування Валентина Бардадим раніше розповідала нам, що заробляти на довоєнному рівні українці почнуть ще не скоро. Навіть якщо рівень зарплат по Україні припинить знижуватися, то і зростати він теж не буде.

На думку експертки, ми відкотимося до показників 2014-2015 років, і у кращому разі це буде падіння до 2016 року в доларовому еквіваленті.

Раніше ми розповідали, який український банк нещодавно визнали банкрутом. Також ми писали, що на гроші клієнтів ПриватБанку полюють шахраї.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.