Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати військовим у 30 тисяч гривень: в МВФ дали просту пораду українській владі

У МВФ вважають, що оскільки у держбюджеті відсутні кошти для додаткових виплат військовим, владі доведеться шукати позики, що загрожуватиме стійкості боргу України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У МВФ пояснили, чи варто повертати українським військовим доплату у 30 тисяч гривень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Міжнародному валютному фонді (МВФ) попереджають, що ймовірне повернення грошової надбавки у розмірі 30 тисяч гривень українським захисникам матиме негативний ефект на економіку нашої країни.

Про це заявив в інтерв'ю виданню Інтерфакс-Україна постійний представник МВФ в Україні Ваграм Степанян.

За його словами, реалізація такої ініціативи сприятиме зростання бюджетного дефіциту впродовж цього року.

"Пошук ресурсів такого масштабу, ймовірно, передбачатиме різкі короткострокові податкові заходи чи суттєві запозичення на внутрішньому фінансовому ринку, проте такі заходи практично неможливі без негативного впливу на економіку та фінансовий ринок", – розповів він.

За словами Степаняна спроба влади оформити позику, щоби профінансувати додаткові виплати для військових, загрожуватиме стійкості боргу України, який вже перебуває під тиском.

Постійний представник МВФ в Україні додав, що потреби у фінансуванні бюджету під час війни великі та нестабільні. Водночас уряд країни шукає можливості, які дозволять забезпечити фіскальну стійкість і передбачуваність бюджетної політики, яка змінилися ще під пандемії COVID-19 і війни.

"У цьому контексті влада зобов’язалася відновити та посилити дію статті 52 Бюджетного кодексу, яка визначає та регулює нормативно-правову базу та обставини, за яких до бюджету можуть вноситись зміни як у частині доходів, так і в частині видатків", – підкреслив Ваграм Степанян.

Доплати у розмірі 30 тисяч гривень військовим: передісторія

Повернення цих виплат підтримали депутати Верховної Ради 10 квітня 2023 року. Крім військовослужбовців, доплати мали повернути працівникам ДСНС і поліцейським.

Втім, вже 11 числа у ВР зареєстрували законопроєкт про тимчасове блокування повернення грошової надбавки захисникам.

Тим часом у Генштабі на фоні дискусій про грошове забезпечення солдатів ЗСУ, попросили не займатися популізмом та зосередити усю увагу на обороні України.

"Солдат, який служить і захищає країну від агресора, ризикуючи власним життям і здоров’ям, виконує завдання у надскладних умовах, має бути високо мотивованим. Пригадайте, як виглядають Вугледар, Мар’їнка, чи Авдіївка. Кожен день оборони України дається нам дуже високою ціною. Ціною життя та здоров’я наших захисників", – йшлося у тексті заяви Генерального штабу у Telegram-каналі.

Раніше ми писали, хто з українців може отримати 40 тисяч гривень фінансової допомоги. Також ми розповідали, про які правила в українській армії потрібно обов'язково знати військовим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.