Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українським військовим повернули доплату в 30 тисяч гривень – звідки візьмуть гроші

З 1 лютого 2023 року змінився порядок виплат премій військовим, адже відтоді виплати безпосередньо залежали від районів перебування воїнів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військові отримають 30 тисяч гривень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада проголосувала за повернення доплат у 30 тисяч гривень військовим. Також доплати повернуть працівникам ДСНС і поліцейським.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Відповідне рішення у понеділок, 10 квітня, підтримали 277 народних депутатів. Доплати діятимуть до кінця періоду воєнного стану.

"Важливо! Доплати повернули не лише військовим, а й працівникам ДСНС та поліцейським. Нарешті справедливість відновлена! Добилися цього!" — написав нардеп Олексій Гончаренко.

Однак треба звернути увагу на саму правку. Адже вона повертає надбавку захисникам шляхом економії на скороченні зарплат для держслужбовців та менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат).

Деталі

Раніше ми вже писали про те, що з 1 лютого 2023 року змінився порядок виплат премій військовим. Відтоді виплати безпосередньо залежали від районів перебування воїнів, складності та специфіки виконання ними бойових чи спеціальних завдань.

Однак не всі залишилися задоволені такими змінами, а тому у ВРУ зареєстрували законопроєкт №9071 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гідного рівня оплати праці осіб, які виконують обов’язок із захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України. На той час він вже пройшов реєстрацію.

За словами юриста Володимира Крекотеня, законопроєкт передбачає виплату додаткової винагороди у розмірі 30 000 гривень щомісячно для всіх військовослужбовців.

Виходить, що владі запропонували повернути додаткові 30 000 гривень усім військовослужбовцям, особам рядового та начальницького складу служби цивільного захисту та поліціянтам, незалежно від завдань або районів проходження служби.

Більше інформації про виплати для військових ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Хто буде мобілізований після строкової служби

Також ми вже писали про те, що військовозобов'язані, звільнені зі строкової служби, протягом 5 днів з дня звільнення зобов’язані прибути до відповідного ТЦК для розв'язання наступних питань:

  • взяття на військовий облік;
  • призову на військову службу під час мобілізації на особливий період;
  • прийняття на військову службу за контрактом;
  • звільнення у запас чи у відставку з підстав та у порядку визначених законом.

Отже, з тексту законопроєкту випливає, що ті, хто не скористаються правом на відстрочку, знову можуть бути мобілізованими на загальних підставах.

На думку нардепів, якщо такий закон схвалити, держава не втратить підготовлених молодих бійців, яких зможе залучити в контрнаступі, який готується.

Раніше сайт Pro Гроші вже повідомляв вам про те, які зміни 2023-го можуть торкнутися бюджету кожного українця. Крім того, ми розповідали, що в українській армії змінилися правила – що потрібно знати військовим, а також, кому з українців виплатять до 1 мільйона гривень компенсації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.