Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати військовим під час війни – хто і як може заробити більше 100 тисяч гривень

У Міністерстві оборони розповіли, як виплачуватимуть винагороди українським військовим

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українським військовим змінили механізм виплат винагород

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У перший день лютого українським військовим змінили механізм нарахування доплат до заробітних плат. Так, додаткові виплати, як заохочувальний фактор – 100 тисяч і 30 тисяч гривень – залишились, але відбулися уточнення щодо того, хто саме має отримувати ці винагороди.

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Він пояснив, що у лютому 2022 року, коли Росія розв'язала повномасштабну війну проти нашої держави, виплати у 100 тисяч отримували військові на "передку", а винагороду в 30 тисяч гривень – бійці, які перебували близько до лінії фронту, на блокпостах або на бойовому чергуванні. Ця схема, за словами Резнікова, була справедливою, адже тоді протистояння російським окупантам відбувалися на території всієї України.

"Але потім бійці, які реально на "передку", у найбільш напружених місцях, кажуть: "ми там отримуємо, а ті, хто нічого не роблять, "курять бамбук", отримують ті самі гроші, це несправедливо", – розповів міністр оборони.

Наприклад, як зазначив Резніков, раніше звичайний стрілець отримував 13 тисяч гривень. Тепер держава виплачуватиме йому 20 тисяч. Якщо боєць отримав бойове завдання біля "передка", на блок-посту, на кордоні тощо – йому доплатять ще плюс 30 тисяч.

"На блокпосту боєць несе службу — пропорційно кількості дням він отримає 30 тисяч гривень. Якщо 15 днів несе службу на блокпосту навіть всередині країни — 15 тисяч грн. Хлопці на півночі вздовж кордону, вони теж виконують бойове завдання, але не в ризиковій зоні — без бойового зіткнення — 30 тисяч грн", — пояснив Олексій Рєзніков.

Додаткові виплати у розмірі 100 тисяч гривень і 30 тисяч — залишаються, але вони передбачені для тих, хто на лінії контакту, ризикуючи своїм життям, веде вогонь, безпосередньо воює.

"Те, що у військових називається "на нулі". Вони всі отримують і будуть отримувати 100 тисяч гривень, про це вирішили ще минулого року. Єдине, якщо тепер у таких умовах буде, до прикладу, стрілець, то він буде отримувати 120 тисяч гривень, якщо це рівень військового вище, то виплати, відповідно, також будуть вищі", — роз'яснив очільник Міноборони.

Раніше ми розповідали, скільки будуть платити військовим, якщо вони отримають поранення на фронті. Також ми пояснювали, як військовий може змінити свою частину.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.